Publicerad den Lämna en kommentar

Gör dig fin inför nyår – enkelt hemmaspa

Vintern är känd för att få huden i obalans; det är en stressig period för många och vi växlar mellan varm och torr inomhusluft till kall och rå utomhusluft. Ett enkelt hemmaspa med ekologiska ingredienser är inte bara välgörande för huden utan också välbehövligt för sinnet – dessutom perfekt att ta till inför nyår!

Här kommer våra bästa tips för att skapa ett enkelt hemmaspa som ger dig härligt glow och en fuktboost till huden.

FÖRBERED STÄMNINGEN. Tänd ljus, stäng av telefonen och sätt på skön musik!

RENGÖRING. Börja med att rengöra huden så att alla ingredienser du sen ska tillföra huden faktiskt kan gå in. Vi rekommenderar en oljerengöring som rengör på djupet (passar alla hudtyper, även fet hy) och balanserar huden. Använd vår cleansing oil tea tree och rengöringssvamp.

ÅNGA. Öppna upp porerna och bli av med vintertorr och fnasig hud genom att ångning. Det förbereder ytterligare för att huden ska kunna ta till sig näringen som kommer. Gör den klassiska ångningen genom att koka upp vatten och häll i en bunke. Addera gärna några örter i vattnet om du har hemma (ett tips är att klippa sönder en ört-tepåse med tex mynta eller kamomill). Sätt huvudet över ångan med en handduk över. Blir det för varmt, vänta någon minut så vattnet kallnar lite. Sitta minst 5 minuter i ångan.

PEELING. Peela huden med en skonsam florsockerpeeling för att få bort döda hudceller och få ny lyster till huden. En mycket bra och enkel peeling att göra hemma är att blanda ekologisk florsocker med vår cleansing oil. Blanda ca 1 msk florsocker med 1 msk olja i en skål eller blanda direkt i handen. Då tar du florsocker som en 5krona och pumpar ut cleansing oil tills de känns som en skön peeling. Ju mindre olja du tar desto mer peelar den.

Är du en person som ofta peelar din hud eller kanske t.o.m använder kemisk syrapeeling är mitt tips att sakta ner. Peeling kan stressa huden eftersom vi peelar bort det övre skyddande hudlagret och vi rekommenderar därför att du alltid lägger en mask efter en peeling så att du ger tillbaka lite skydd till huden. Vi rekommenderar att peela huden ca varannan vecka till 1 gång/månaden.

ANSIKTSMASK. Nu är huden redo att suga upp näring. Välj en ansiktsmask som passar din huds behov.

En torr och känslig hud behöver fukt 

  • Mixa 1 dl ekologiska havregryn med lite vatten tills du får en pasta.
  • Tillsätt 1 matsked naturell yoghurt (vegansk variant funkar självklart också)
  • Applicera på huden antingen med fingrar, en maskpensel eller foundationpensel. Låt verka ca 10–15 minuter.

Havregryn innehåller slem-ämnen som återfuktar huden, yoghurt sänker pH och ger ytterligare fukt.

En obalanserad hud (både torr och med pliter)  behöver både fuktgivande och antibakteriella egenskaper

  • Mixa 1 dl ekologiska havregryn med lite vatten tills du får en pasta.
  • Tillsätt 1 matsked naturell yoghurt (vegansk variant funkar också)
  • Tillsätt 1 tsk honung
  • Applicera på huden antingen med fingrar, en maskpensel eller foundationpensel. Låt verka ca 10–15 minuter.

Honung ger masken mer antibakteriell effekt.

En fet hy behöver en mask som drar ut pormaskar men inte torkar ut huden 

  • Blanda ca 2 msk lera (tex vit lera) med lite ansiktsvatten tills du får en krämig pasta som går att stryka på ansiktet.
  • För ännu krämigare effekt (& fuktgivande) kan du blanda i ca 1 msk yoghurt.
  • En nypa kanel kan adderas för extra antibakteriell effekt.
  • Droppa i två droppar ansiktsolja för mer vårdande effekt.
  • Lägg dig ner och njut av masken – när det känns som att masken börjar strama – spraya på ansiktsvatten så att masken inte torkar.

Naturlig lera drar ut pormaskar, verkar djuprengörande och tillför huden mineraler – låt dock inte masken torka – då drar den ut fukten ur huden vilket kan resultera i att huden överkompenserar med att producera mer fett. Spraya därför ansiktsvatten med jämna mellanrum så masken kan verka men inte torkar ut.

En mogen hud behöver en skydd och fukt 

  • Koka upp vatten och lägg i grönt te.
  • Mixa 1 dl ekologiska havregryn med tevattnet tills du får en pasta.
  • Tillsätt 1 matsked naturell yoghurt (vegansk variant funkar också)
  • Mixa i 2msk blåbär för extra antioxidant-boost
  • Tillsätt 2 droppar ansiktsolja för extra skydd

Antioxidanter är ämnen som skyddar huden mot fria radikaler och motverkar för tidigt åldrande och fina linjer. Grönt te och blåbär är rika på antioxidanter.

Vill du göra samma procedur till kroppen?

Rengör med vår fasta ekologiska tvål i duschen, ånga genom att vara i duschen minst 5 min, peela med strösockerpeeling istället för florsocker och avsluta med att smörja in dig med en näringsrik kroppsolja. På de torraste partierna på kroppen kan du gå på med en lugnande massgeolja. 

Lycka till med ditt hemmaspa! Om du har tips på andra hemmagjorda masker dela gärna med dig av dem i kommentarerna nedan!

Makeup-tips till nyår

Vill du få tips om hur du får din makeup att hålla hela dagen? Läs vårt blogginlägg om det här. 

Publicerad den Lämna en kommentar

Motverka torr hud med hjälp av fukt

Vintern har tagit oss med storm och många upplever att de får torr hud; både i ansiktet, på kroppen och i hårbotten. Den första tanken som slår en är ofta att smörja sig mer, med fetare produkter och oftare, men många glömmer fukten. Man kan effektivt motverka torr hud med hjälp av fukt och här kommer ett av mina bästa tips på hur du gör det.

Torr hud betyder brist på fukt

Huden behöver både fukt och fett och när du har en torr hud är det brist på fukt som är huvudproblemet. Därför behöver du tillsätta fukt när du har torr hud, inte bara fett! Fettet kapslar in fukten, så det är jättebra att smörja sig, men du behöver ha fukt att kapsla in. Annars kan du t.o.m uppleva att huden blir torrare. Tillsätt därför alltid ansiktsvatten innan du smörjer in dig med ansiktsolja. Det kan också handla om en yttorr hud, som är ett tillfälligt tillstånd i huden tex orsakat av kyla.

Jobba med lager-på-lager-metoden

För att effektivt motverka torr hud kan du maxa effekten av fukt och fett till huden. Rengör huden först (om det är kvällstid) och spraya därefter huden med vårt ansiktsvatten (Flower Water). Smörj in med tre droppar ansiktsolja. Fortsätt upprepa proceduren tills huden känns mättad, så spraya ansiktsvatten igen och smörj med tre droppar ansiktsolja. Genom att tillsätta lite åt gången upprepade gånger kan huden ta till sig all näring och du får snabbare bukt med din torra hud. Läs mer om layering och applicera hudvården i flera steg. Det sista steget är alltid den fetaste produkten. Organics by Saras fetaste produkt som ger mest skydd är Facial Balm Antioxidant.

Du hittar våra ansiktsvatten här

Du hittar våra ansiktsoljor här

Läs vidare

– Yttorr hud här >>>>>

– Ekologisk hudvårdsrutin för ansiktet här >>>>

– Ekologiska hudvårdsrutin för kroppen här >>>>

– I vår oljeskola del 2. Kan jag blir torr av oljor? >>>>

Publicerad den Lämna en kommentar

Tvålskola del 2 – Att tillverka fast tvål

Välkommen till Organics by Sara’s tvålskola! I denna serie går vi igenom allt du vill och behöver veta om fast tvål, eller hårdtvål som det också kallas. I andra delen går vi till botten med hur man tillverkar fast tvål – vad menas med förtvålningsprocessen och vad är egentligen skillnaden på en kallrörd och en varmrörd tvål?

Lite löddrande tvålhistoria och ingredienser i fast tvål

Att hålla sig ren var en nyckel till ett hälsosamt liv och att tvätta sig var därför väldigt viktigt. Man har hittat lerkrukor som man tror har använts vid tvåltillverkning för flera tusen år sedan. I dessa kokades fett med aska vilket skapade en tvålliknande produkt. Tvål är alltså inget nytt påfynd och vi har lika mycket nytta av det idag som förr. Människan har dock inte alltid varit konsekvent i sitt tvättande som tex under medeltiden då det ansågs som en synd av kyrkan att tvätta sig. Man kan ju tänka sig hur smutsiga alla var då?!

För att tillverka en fast tvål på gammaldags hederligt vis behövs fett, kaustiksoda (ett basiskt ämne) och vatten. Det fett som används kan både vara vegetabiliskt fett och/eller animaliskt fett. I Norden var tvål med animaliskt fett (tex ister och talg) mycket vanligt. I våra ekologiska, veganvänliga tvålar används dock bara vegetabiliskt fett.

 

Hur fungerar tvål?

Tvål innehåller tensider som kan förklaras av ett ”huvud” som trivs i vatten och en ”svans” som trivs i fett. Smuts är ofta fettinnehållande och svansen löser upp detta fett, medan vattnet binder till huvudet och då kan smutsen enkelt sköljas bort. Att det löddrar vid tvålanvändning beror just på dessa tensider. Vattnet har som en yta/ett skinn som vi inte ser, men som vi kan förstå när vi tex ser en skräddare springa över vattnet.  Tensiderna minskar vattnets ytspänning vilket gör att tvålen löddrar. Beroende på vilken olja du använder i tvålen samt om det är hårt eller mjukt vatten kan påverka löddrets ”kvalité”. Tex en kokosolja ger ett mycket rengörande lödder, medan flytande oljor med mer fleromättade fettsyror ger mjukare och mindre lödder.

galiazaharieva / Pixabay

Förtvålningsprocessen – Att tillverka fast tvål

För att tillverka tvål används fett (som består av fria fettsyror samt glycerin) och ett basiskt ämne. Det basiska/alkaliska ämnet som används är natriumhydroxid (kaustiksoda). Kaustiksodan spjälkar fettet i dess beståndsdelar (fettsyror och glycerin) då kan fettsyror reagera med vattnet. En kemisk process startar vilket bildar det alkaliska salt som är själva tvålen. När tvålen fått mogna (ca 1 månad) består den inte av kaustiksoda längre och tvålen har fått ett mer hudvänligt pH. En tvål är dock alltid basisk, en sur tvål skulle inte hålla ihop (tvålens kemi skulle bryta samman). I de flesta fasta tvålar tillsätter man också mer fett än vad som kan reagera med luten, vilket skapar en överfettad tvål. Det blir en mer hudvänlig tvål på det sättet som rengör men som lämnar lite fett på huden för att inte torka ut.  Glycerinet som spjälkats kan antingen tas tillvara på och säljas till hudvårdsindutrin som en ingrediens i hudvård eller lämnas kvar i tvålen. Lämnas den kvar blir tvålen extra återfuktande. 

Skillnad på att tillverka kallrörd tvål och varmrörd tvål

En varmrörd tvål innehåller mer fasta fetter vilket ger en hårdare tvål är kallrörd. En kallrörd tvål behöver inte kokas på samma sätt som en varmrörd tvål, utan den kemiska processen gör sitt redan när det basiska ämnet blandas med fettet. En varmrörd tvål behöver stå och kokas i flera timmar, men är i princip färdig att användas när den kokat klar. En kallrörd tvål går att ”leka” med, tex man kan använda olika färger, blommor etc som dekoration eftersom tvålen inte behöver kokas. Våra tvålar är kallrörda.

Skillnad på tvål och såpa

När man tillverkar såpa används kaliumhydroxid som basiskt ämne istället för natriumhydroxid som används vid tvåltillverkning. Tillverkningen är alltså ganska lik tvål men ett annat basiskt ämne används. Såpan behöver dessutom alltid varmröras, dvs kokas. Förr i tiden användes mycket linolja till såpatillverkningen, men även vegetabiliska fetter kunde användas. En fördel med en såpa är att den blir som en flytande tvål, men kräver inte konserveringsmedel eftersom den är så pass basisk.

Tillsatser i tvål

Antioxidanter kan behövas tillsättas tvålen för att förhindra oxidation, speciellt om dekoration i form av blommor används, men ofta klarar sig tvålen bra utan, det kan bli lite missfärgning från tex blommor. De blommor som klarar sig bäst är lavendelblommor, ringblommor och pepparmynta. Konserveringsmedel behövs inte eftersom bakterier inte kan växa i den alkaliska miljön. Doft i form av parfym, doftoljor eller eteriska oljor är vanligt att tillsättas. Färgämnen kan också tillsättas i form av mineraler eller naturlig lera.

Summa Sumarum – Att tillverka fast tvål

  • Om du vill undvika animaliska ingredienser i tvål se upp för dessa ämnen i innehållsförteckningen: Sodium Tallowate (talg), LanolinAdeps suillus (ister).
  • Tvål skapas genom att ett basiskt ämnen blandas med oljor vilket spjälkar oljan. Oljans fria fettsyror reagerar med vattnet och skapar ett salt – tvålen.
  • En kallrörd tvål kan dekoreras mer än en varmrörd tvål och man slipper stå och faktiskt koka tvålen. Förtvålningen sker i en kallrörd tvål när oljan blandas med det basiska ämnet och får sedan stå och reagera.

Organics by Sara’s tvålskola

Del 1: Ekologisk fast tvål vs. flytande

Del 2: Att tillverka fast tvål

Del 3:  Samarbete Organics by Sara & Malin i Ratan

Önskar du någon mer fördjupning inom tvål? Skriv som kommentar nedan!

Organics by Sara’s ekologiska fasta tvålar hittar du här 

Läs mer

Publicerad den Lämna en kommentar

Tvålskola del 1- Ekologisk fast tvål vs flytande

Välkommen till Organics by Sara’s tvålskola! I denna serie går vi igenom allt du vill och behöver veta om fast tvål, eller hårdtvål som det också kallas. I första delen går vi till botten med vad som egentligen är bäst – både för huden och för miljön – ekologisk fast tvål vs flytande?  

Flytande tvål är mer hygieniskt –  eller?

Organics by Saras fasta tvålar

När man pratar om fasta tvålar får många en bild av en äcklig och sprucken (svartrandig) tvål som gör huden stram och samlar på sig bakterier. Hur ligger det egentligen till? Är en fast tvål ohygienisk?  Svaret på den frågan är både jag och nej beroende på situation. En fast tvål som får torka mellan användningarna är lika hygienisk som en flytande. Därför är det viktigt att ha ett bra tvålfat som låter tvålen torka effektivt. Bakterier behöver vatten (blöt miljö) för att växa, så om tvålen ligger och skvalpar i vatten kan det blir bakterietillväxt. Tvålfatet spelar alltså en stor roll. Kan vattnet rinna bort har du en jättebra och vårdande tvål.

Det är också skillnad på en handgjord tvål (kallrörd) och en industriellt framställd. Den industriella tvålen utsätts ofta för en process för att ta bort glycerinet, det gör att tvålen lätt spricker. I dessa sprickor kan det lätt samlas bakterier i sprickorna. En kallrörd handgjord tvål spricker inte eftersom att där får glycerinet vara kvar. Därför väljer vi handgjorda fasta tvålar framför industriella!

Har du en miljö där en fast tvål inte hinner torka utan är ständigt blöt kan du ta till dessa knep (tex offentlig miljö):

  • Ha flera tvålar framme så att man kan varva
  • Använd istället tvålflingor – dvs riv den fasta tvålen och lägg i en behållare där man tar lite ”tvålflingor i handflatan och löddrar upp. Man kan säga att man skapar den ”flytande” tvålen i handflatan, men slipper alla onödiga kemikalier som annars finns i den flytande tvålen.

Konserveringsmedel i tvål

Flytande tvål på handfat
congerdesign / Pixabay

En av de vanligaste orsakerna till kontaktallergi är konserveringsmedel. Därför kan det vara bra att undvika det i den mån du kan. I en fast tvål får du en koncentrerad tvålprodukt som håller länge. Den innehåller ingen fukt och behöver därför inte konserveringsmedel. Därför blir en fast tvål ett bra alternativ för huden och för att minska allergirisken.

En flytande tvål är flytande pga dess stora mängd vatten. Den behöver konserveras, oavsett om den är ekologisk eller konventionell. Det finns olika starka konserveringsmedel, men faktum kvarstår att nästan alla är allergiframkallande.

I en fast tvål slipper du ju också både betala för vatten men också frakten av vatten från tillverkare till dig.

Miljövänligt förpackad tvål

En fast tvål kan förpackas i papper vilket är ett miljövänligt alternativ eftersom det är ett lätt material att frakta, ger låga utsläpp och är lätta att återvinna.

En flytande tvål är oftast förpackad i en plastflaska. All plast är inte farlig, och det finns bättre och sämre plast. Men flera plastsorter kan läcka både hormonstörande, cancerframkallande och allergiframkallande ämnen.

Rengöringsförmåga – Tensiderna

När man bedömer produkt är dess funktion självklart väldigt viktig. En tvål, vare sig den är flytande eller fast, måste kunna rengöra effektivt. En tvål förväntar man sig ska löddra och löddret spelar en stor roll för hur tvålen uppfattas av användaren. Hur mycket en tvål löddrar beror på dess ingredienser – i en fast tvål vilka sorters oljor som använts. Både en fast tvål och flytande tvål rengör huden effektivt och båda kan ha mer eller mindre återfuktande effekt. I våra fasa tvålar har vi både en överfettad tvål (dvs all olja har inte förtvålats vilket ger en mjukare hud efter rengöring, och såklart har den sitt återfuktande glycerin kvar.

En fast tvål är enligt våra erfarenheter mycket bättre på att rengöra vår kära renögringssvamp som vi använder i Organics by Sara’s hudvårdsrutin. En flytande tvål, oavsett vilka vi testat, rengör inte s effektivt som vi vill och svampen blir gråare och gråare. En fast tvål däremot rengör den effektivt och svampen håller sig fräsch så mycket längre. Vår fasta tvål tvättar också effektivt beautyblenders som många använder som sminkredskap idag (och många har svårt att få de rena). Välj en fast tvål och du kommer aldrig gå tillbaka till en flytande.

Vill du läsa mer om hur förtvålningsprocessen fungerar – läs del 2 i vår tvålskola. 

Tensider i miljön

Läkemedelsverket uppskattade i en rapport 2014 att tensider är en stor funktionsgrupp i kosmetika produkter. Den totala tensidmängden från kosmetiska produkter uppskattades då till ca 5000 ton per år. Naturskyddsföreningen uppger att svenskar använder 9 liter flytande tvål per år. De flesta tensider är mer eller mindre giftiga för vattenlevande organismer, vilket kan känns lite sjukt eftersom tvålen spolar rätt ner i i vårt vatten. Beroende på tensidens struktur blir de mer eller mindre nedbrytbara i naturen (de raka är mer lättnedbrytbara än grenade och ju längre kedja desto svårare att bryta ner. Baserat på dessa siffror förstår vi att det är viktigt att välja en tvål som helt nedbrytbar – en fast ekologisk tvål.

 

Summa sumarum – Ekologisk fast tvål vs flytande:

  • En fast tvål som får torka mellan användningarna är lika hygieniskt som en flytande. Använd därför ett tvålfat där vattnet kan rinna av.
  • Du slipper du allergena konserveringsmedel i en fast tvål
  • Det blir en nedbrytbar tvål som inte belastar naturen negativt med en fast tvål
  • I en fast tvål får du en löddrande tvål som tvättar rent effektivt, men också återfuktar och återfettar huden.

Som du redan förstått är fasta tvålar det enda vettiga alternativet för oss – hur känner du? Kommentera gärna nedan!

Organics by Sara’s tvålskola

Ekologisk fast tvål vs. flytande

Att tillverka fast tvål

Samarbete Organics by Sara & Malin i Ratan

Önskar du någon mer fördjupning inom tvål? Skriv som kommentar nedan!

Organics by Sara’s ekologiska fasta tvålar hittar du här 

Läs mer: