En ansiktsolja består av vegetabiliska fetter som smörjer huden. Det gör huden elastisk och syftar till att stärka hudens egen barriär. En ansiktsolja är ofta en blanding av olika vegetabiliska oljor såsom mandelolja, jojobaolja, olivolja. Vilka oljor som används och i vilken koncentration påverkar ansiktsoljans sammansättning och också vilken hudtyp den passar. Använd en ansiktsolja som passar din hudtyp. Vi rekommenderar att du applicerar ansiktsolja som sista steg i din rutin, dvs efter rengöring och fukt.
Fördelar med en ansiktsolja jämfört med en kräm
Du får en fint glow eftersom oljan smörjer huden, motverkar fnasighet och torrhet samt gör huden smidig. Det reflekterar ljus bättre och huden får en fin lyster.
Du får en ”renare” produkt eftersom ansiktsoljan inte behöver konserveras på samma sätt som en kräm (eftersom oljan inte innehåller vatten).
Huden skyddar sig med hjälp av sebum (fettet vi själva producerar). När du smörjer med ansiktsolja stärker du hudens egna skyddsbarriär på samma sätt som huden själv skyddar sig.
En ansiktsolja är ofta mer koncentrerad med näringsämnen än en kräm eftersom oljan inte är ”utspädd” med vatten. Du får en fin vitamincocktail till huden som stärker och skyddar.
En ansiktsolja passar utmärkt när det är kallt ute just eftersom att den inte innehåller vatten och då inte fryser vid minusgrader. Därför skyddar den huden effektivt på vintern.
Ansiktsoljan mjukgör huden och gör den smidig genom sitt höga innehåll av vegetabiliska fetter. Detta ger en ”antiage-effekt” på huden som motverkar torrhetsrynkor. Läs mer om rutinen för mogen hud.
Vanliga frågor kring ansiktsolja
Kan jag använda ansiktsolja när jag har fet hy och/eller acne?
Ja det kan du, du blir inte fetare eller får mer finnar av olja på samma sätt som du inte får mer finnar av en kräm. Däremot om du tar en för fet kräm eller för fet olja då kan det verka tilltäppande. Välj därför en lätt olja som passar din hudtyp. Vi rekommenderar Oil Serum Antioxidant.
Jag känner mig ofta torr när jag smörjer mig med olja istället för kräm – hur ska jag göra för att det ska fungera för mig?
Du missar att applicera fukt till huden, och din hud har säkerligen en stort behov av fukt eftersom du upplever att inte ren olja hjälper. Var därför noga att applicera ansiktsvatten, som är fuktsteget i rutinen, innan du applicerar ansiktsolja. Du kan också testa att först applicera Flower water för fukt, sedan vår Oil serum antioxidant för ännu mer fukt och sedan en ansiktsolja, tex Facial Oil Dry skin. Då kommer huden känna sig mättad och nöjd. Detta är en speciellt bra rutin på vinterhalvåret för torr hud/fuktfattig hud.
Behöver jag använda kräm om jag använder olja?
Nej, det behöver du inte. En kräm består av fukt och fett och du kan tillgodose detta behov med en oljebaserad serie också, men notera vikten av att använda fukt. Applicera därför alltid flower water innan du smörjer med facial oil.
Vad är det för skillnad på en ansiktsolja och ett serum?
En olja är rik på fett, som vi nämnt ovan. Ett serum däremot är mer rikt på fukt, många gånger vattenbaserat och/eller upplevs fuktigare på huden. Serum går ofta djupare ner i huden än en olja som har större molekyler och mer skyddar och kapslar in fukt på huden. I Organics by Sara’s Oil Serum har vi kombinerat dess två typer så den kan man säga är en 2-in-1 produkt som både ger fukt och fett. Läs mer om den här.
Hudtypsguide
Välj en hudvårdsrutin som är anpassad för din hudtyp. Då kommer du se bättre resultat i huden. Läs vår guide för att hitta rätt i vår produktserie.
Nu reder vi ut detta en gång för alla. Jag får mycket frågor kring vad de olika begreppen innebär: ekologisk hudvård, naturlig hudvård, organisk hudvård. Vad är egentligen skillnaden och vad ska du som konsument titta efter?
Vi börjar med ekologisk hudvård. Ekologisk hudvård är en hudvårdsprodukt som innehåller ingredienser som är ekologiskt odlade. Hur stor andel av produktens ingredienser som är ekologiskt odlade varierar dock. Praxis är egentligen att det räcker med att en ingrediens är ekologiskt odlad. Det finns också ekologiska certifieringar som kräver olika mängd ekologisk andel. Så ”hur ekologisk” en produkt är, kan vara mycket svårt att veta om det inte står på förpackningen.
För att en ingrediens ska vara ekologisk behöver den vara odlad. Man kan endast i naturen odla naturliga ingredienser, därför är en ekologisk ingrediens alltid naturlig.
Vissa ämnen i hudvård är naturliga, men går inte att odla. De kan alltså inte certifieras ekologiskt, men är lika bra. Exempel på sådana ämnen är salt, lera och vatten.
Vad är naturlig hudvård?
Naturlig hudvård är när ingredienserna kommer från naturen, till skillnad från motsatsen som är syntetisk (dvs skapad i labb). En naturlig ingrediens är en ingrediens som odlats i naturen, tex aloe vera eller jojobaolja Beroende på hur man odlat metoden blir det antingen en naturlig råvara eller en ekologisk. En naturlig råvara kan också vara vildvuxen.
En naturlig råvaror som inte är ekologiskt certifierad, är med största sannolikhet odlad med syntetiska besprutnings-och bekämpningsmedel. Det innebär att råvaran kan ha rester av dessa syntetiska ämnen. Dessa ämnen är miljöförstörande, giftiga för odlaren och skadar vattenlivet. Dessutom hittar man att flera av sådana ämnen påverkar vårt hormonsystem, inlärning och koncentration negativt.
Naturlig hudvård är alltså inte samma som ekologisk hudvård. Tänk tex en ”vanlig” tomat. Den är naturlig och besprutad. Sedan finns ekologisk tomat som är odlad utan sådana ämnen.
Vad är organisk hudvård?
Organisk hudvård som term är ett slarvigt begrepp anser jag. Organic skincare på engelska översätts till ekologisk hudvård på svenska, inte organisk hudvård. Organisk kemi är grundämnen som kol, väte, kväve och syre. Då kan vi kalla all hudvård organisk eftersom dessa komponenter kommer finnas med i hudvård – de är grundstenar för allt liv. Organisk hudvård är inte begrepp som bör användas. (Jag upplever att detta begrepp ofta används av personer som kan mycket lite om det ekologiska och gärna ägnar sig åt ”greenwashing”.)
Vad vill man som konsument ha?
På Organics by Sara står vi för en 100% ekologisk hudvård, dvs alla våra ingredienser är ekologiskt certifierade. Då kan vi veta att den hudvården vi erbjuder påverkar odlaren, miljön, djuren och användaren så lite som möjligt. Vi vill värna om både människa och miljö – därför väljer vi ekologisk hudvård. Och allt i produkten är ekologiskt, inte bara 10%. Då kan vi sova gott om natten. Hur tänker du? Vi vill gärna veta.
Till hösten kommer vi att satsa fullt ut på vårt egna varumärke Organics by Sara, viket känns helt rätt och mycket spännande! Vi har länge sålt andra varumärken i vår shop som vi tycker stämmer överens med våra värderingar om riktigt ren kosmetika utan onödiga tillsatser, men dessa kommer vi inte att fortsätta med till hösten. Vi har redan slutat med deodoranterna vi förut sålde, några andra makeup-märken och nu sist Zuii. Vi har också haft ett samarbete med Loelle, dessa kommer vi också sluta sälja (finns dock kvar hos Loelle). Vi älskar de varumärken vi har sålt, men känner att det är hög tid att satsa all energi och tid på vår egna baby – Organics by Sara. Vi blomstrar just nu och expanderar ut till fler butiker och börjar även exportera utomlands. Det känns så spännande och vi är så glada att ni är med oss på den resan! Utan er hade inget av detta varit möjligt!
Ny, butiksvänlig design
I och med att vi kommer ut i butiker behöver designen på produkterna förändras för att lättare kunna ”sälja sig själva” dvs produkterna behöver ha mer matnyttig information och vad det är för produkt, till vilken hudtyp den passar, vad den innehåller, vilka Organics by Sara är osv. Därför uppdaterar vi i höst till en ny, mer användarvänlig design med mycket fin info på förpackningarna. Vi har länge jobbat med designen och är så spänd på att visa den för er! Håll utkik på sociala medier för sneak peaks!
Inflammaging i huden är ett begrepp som det pratas alltmer om i hudvårdsbranschen och vi ser alltfler produkter som fokuserar på antipollution-effekter och antiinflammaging-egenskaper. Sara reder ut vad inflammaging egentligen är och hur det påverkar huden.
Inflammaging från strålning
Inflammaging (inflammation + aging) är ett begrepp myntat av forskaren Claudio Franceschi (1) för att beskriva den process som sker i kroppen vid en kronisk inflammation. Man pratar om att inflammationen är en drivande kraft till förtida åldrande i huden. Huden åldras naturligt ju äldre vi blir med tunnare hud, förlust av hudceller, fina linjer och rynkor. Men hudåldringen påverkas också av externa faktorer som UV-ljus, rökning och stress.
Fria radikaler startar en kedjereaktion
UVA strålarna tränger in i dermis (läderhuden) och skadar vår bindväv (dvs elastin och kollagen) vilket ger oss rynkor. UVB däremot kan inte tränga lika djupt ner, den ger oss brännan men är också boven som skapar de fria radikalerna i epidermis (yttersta hudlagret). Fria radikaler är molekyler som bryter ner kroppen inifrån (reagerar med närliggande molekyler och bryter ner dem genom att sno åt sig en elektron). Det är de fria radikalerna som har en större inverkan på DNA och som är kopplat till cancer. Därav kopplingen; ju mer du bränner dig desto större risk för hudcancer.
UV-inducerad inflammaging
De fria radikalerna som skapats i huden från solens strålar ökar den oxidativa stressen i huden (proteiner bryts ner) vilket leder till att en ackumulation av skadade celler och lipid peroxidation. Båda dessa triggar inflammation i huden och makrofager kommer till undsättning eftersom kroppen tror att det är ett virus eller liknande som ska bekämpas (som orsakat inflammationen). Dessa makrofager släpper lös ett enzym som bryter ner extracelullär matrix (proteinrika vätskan som finns runt alla celler). Enzymet är också känt för att bryta ner elastin (den fibern i huden håller gör huden elastisk och ung). När den extracellulära matrixen och elastin bryts ner skapas restprodukter som i slutändan belastar kroppen eftersom vi behöver rensa upp dem. Tyvärr är det bla makrofager som städar upp sådana restprodukter och ni förstår ju själva vilken ond spiral som nu har skapats i huden. Om vi utsätts för UV-ljus länge och mycket blir makrofagerna inte bara överbelastade och skapar fler och fler restprodukter, men också att de släpper lös cytokiner för att varna kroppen om att det är angrepp vilket skapar det kroniska inflammationstillståndet i huden och skadar huden ytterligare.
Photoaging
Ett begrepp som man ofta pratar om kopplat till hud strålning påverkar huden är photoaging. Det begreppet förklarar alltså hur solens strålar och ljus (photo) påverkar hudens åldrande (aging). De effekterna man pratar om bl.a. är ökad pigmentering med pigmentfläckar, rynkor, torr och läderartad hud, benign och malign tumörer.
Blått ljus och strålning från skärmar
Det är inte bara från solen som vi utsätts för strålning. Idag sitter vi mycket framför skärmar (datorer, paddor, smartphones) och dessa utsöndrar blått ljus. Blått ljus och korta vågor och hög energi som tränger djupt ner i huden (längre ner är solens strålar, UVA & UVB). Där bildas fria radikaler såsom beskrivet ovan och vi har en inflammation på gång. Därför kan det vara värt att tänka på hur vi använder vår teknologi, speciellt om du är mån om din huds välmående.
Att få till glow kan man optimalt göra genom två steg, där första steget är att ha en bra hudhälsa (som vi skapar genom guiden i del 1) och sen genom att addera glow på huden genom skimriga produkter.
Man kan antingen köpa färdiga skimrande produkter, men i detta inlägg tipsar vi om hur du kan addera skimmer dina vanliga vardagsfavoriter.
Så här gör du
Ta fram din favoritkroppsolja – jag använder gärna Body Oil Fresh Vanilla. En kroppsolja i sig ger glow genom att oljan reflekterar ljuset.
Addera sedan några nypor Diamond Sparkle blush från Zuii Organic i valfri färg och blanda till en skimrande kroppsolja.
Smörj in som vanligt på huden och se hur det skimrar underbart!
Precis som alla skimrande produkter kan skrimret/glittret fästa i kläder etc så använd när du inte har kläder ovanpå. Vi tipsar om att använda på bara ben eller tex på nyckelben och axelpartier för extra festlig känsla! I bilden nedan har jag blandat vår Body Oil Fresh Vanilla med Sparkle Blush i nyansen Mango som har en skimrig champagne-nyans.
Sparkle Blush Mango blandat med Body Oil Fresh Vanilla
Flera bilder i inlägget är tagna och lånade av Maya Nestorov. Se under respektive bild.
Sara Nomberg är vår stolta grundare till hudvårdsmärket Organics by Sara. Hennes historia är unik, precis som alla andra människors, och det är just hennes upplevelser och erfarenheter som har lett henne fram till där hon är idag och vad hon åstadkommit. Det här är hennes historia.
Jag får ofta frågan hur det går att driva företag. Hur orkar jag? Jag skulle säga att det är en kombination av jävlar anamma och disciplin plus att jag verkligen älskar det jag gör! Men jag har spenderat oerhört många timmar, inte knappt haft fritid och verkligen satsat allt på mitt företag. Det är något som jag tror kanske inte passar alla, men om du känner att du verkligen vill uppnå något då handlar det egentligen bara om en sak – att tro på sig själv. Vilket tyvärr är en utmaning för många. Jag har själv haft mycket svårt som kvinna med ett starkt syfte att känna mig värdig att ta betalt, att känna mig värdig en bra lön och schyssta arbetstimmar. Min syster sa något mycket klokt för ett tag sedan när vi pratade om detta, att det inte är konstigt att vi kvinnor i serviceyrken har svårt med just detta – vi identifierar oss som filantroper.
Filantropi
Filantroper är tex personer som arbetar, utan eget vinstintresse, för att öka människors levnadsvillkor. Vi känner att undermedvetet är det fult att ta betalt, att vilja ta betalt vilket i slutändan resulterar i att vi inte värdesätter vårt arbete och oss själva.
Jag har jobbat mycket med mig själv och just dessa tankar. Jag har känt att mitt företag har varit och blivit exakt så mycket som jag själv tycker att jag är värd. Därför är det så viktigt att ni alla som jobbar med just detta – bryt dina gamla tankemönster, byt ut dem mot hälsosamma och stöttande tankar. Det vara tex Jag är värd att få en bra lön, jag är värd att uppfylla mina drömmar och jag är värd att ha ett framgångsrikt företag.
Skapa egen hudvård
Om någon skulle fråga mig idag om jag skulle starta ett eget hudvårdsmärke hade jag troligen sagt nej. Det är så mycket jobb och så hård konkurrens. Om jag ska vara ärlig hade jag nog tackat nej till tillverkning, men tagit på mig försäljningsbiten. Det är den allra roligaste tycker jag. Kundkontakten, servicen, att kunna hjälpa. Det är det jag brinner för. För er som är sugna att skapa egen hudvård rekommenderar jag er varmt att börja laborera hemma, testa olika recept, hitta favorit-ingredienser och hålla det på lekmanna-nivå. Det roliga med skapandet försvinner ofta ändå när man blir större. Charmen i att tillverka 10-50 produkter försvinner tyvärr när man ska tillverka 500-1000st! Om du ändå vill starta eget hudvårdsmärke, se till att ha personer som täcker in de olika bitarna i det, ekonomiskt, administrativt, laborativt, försäljning etc.
Idag är reglerna också mycket hårda för vad som krävs för att få sälja egentillverkade produkter jämfört med när jag startade 2010. Kostnaderna är stora och man behöver komma upp i volymer för att det ska bli värt det. Men att tillverka till dig och dina närmsta är det ingen som hindrar dig från så länge du inte tar betalt. Det finns otroligt många fina recept på nätet och i böcker och jag kan varmt rekommendera Organic Makers fina receptblogg med massor av inspirerande recept och en webshop där ni kan handla högkvalitativa råvaror. I vår blogg här finns också fina recept att följa.
Utbildning
Kanske du är sugen på att börja arbeta med något i min bransch? Min första rekommendation är att du tittar vilken utbildning som krävs för att få utöva det du önskar göra. I mitt fall utbildade jag mig till Ekologisk hudvårdsterapeut på Axelsons Gymnastiska Institut. Där lärde jag mig om ingredienser, huden, behandlingstekniker, ekologi osv. Den utbildningen finns inte riktigt kvar idag i samma inriktning utan är mer en Hud och SPA-utbildning. Jag utbildade mig senare akademiskt till Nutritionist på Stockholms Universitet (Kandidat i Nutrition). Det gav mig en djup förståelse för människans komplexitet, om hur näring tas upp, om labbteknik, forskning och studier och såklart om nutrition. Båda mina utbildningar har gett mig otroligt mycket som jag har nytta av i mitt yrkesliv.
Att ha rätt utbildning är a och o för att lyckas tycker jag. Det ger en självförtroende att man har den kunskapen man behöver och en förståelse för området. Ju mer du pluggar desto duktigare blir du också att söka rätt på information. Det kommer du alltid har nytta av, mer eller mindre behöver oavsett yrke. Och som alltid – tro på dig själv för då kommer du nå dit du vill! Jobba aktivt med att öka dina egna tankar om dig själv för då kan ingen stoppa dig.
Äntligen ser vi solen stråla och genast blir vi sugna på att blotta lite hud och känna värmen från solen. Men så kommer du på att benen och fötterna inte är i sitt bästa skick efter vintern. Här kommer en enkel guide för att få fina fötter inför våren.
Ge fötterna kärlek och få fina fötter
Det går ut på att först bli av med trist och fnasig hud som du troligen har på fötter som varit instängda i tjocka strumpor och skor hela vintern.
(1) Tappa upp ett fotbad. I fotbadet kan du gärna lägga någon frisk ört som mynta eller någon droppe eterisk olja. Låt vila i ca 10-15min.
(2) Scrubba fötterna. Använd valfri scrub med lite grövre korn för att peela bort döda hudceller och torr hud. Det är det snabbaste och bästa sättet att få fina fötter. Skölj bort peelingen genom att sätta ner fötterna igen i fotbadet.
(3) Fila bort förhårdnader. Använd en fotfil för att fila bort trist och torr hud på fötterna. Ta gärna extra under hälarna. Skölj bort flis och fildamm genom att torka med en vår handduk eller sätta ner fötterna i fotbadet.
(4) Vårda fötterna. Efter fotbad, scrub och peeling är det dags för insmörjning. Välj en fetare olja, salva eller kräm för att verkligen ge fötterna en boost! Vi rekommenderar vår Massage & Body Oil Activating Rosemary för en frisk och örtig doft eller Massage & Body Oil Sensitive Skin om man vill ha oparfymerat.
Ge benen kärlek
För att ge benen en nystart kan du göra ungefär samma procedur som för fötterna.
(1) Ånga upp huden. Duscha eller ta ett bad för att öppna upp porerna på huden. Om du tar ett bad – lägg gärna i någon fräsch doft som tex ett knippe färsk mynta eller en droppe eteriska olja av liknande doft. Känn hur huden blir mjuk av badet vilket förbereder för steg 2.
(2) Scrubba benen. Använd valfri peeling/scrub med lite grövre korn för att peela bort döda hudceller och torr hud. Skölj sedan bort peelingen.
(3) Vårda benen. Efter ångning, scrub och peeling är det dags för insmörjning.
Efter alla dessa steg är det dags för insmörjning. Det är viktigt både för en skön känsla men också för att bibehålla den mjuka huden. Till fötterna kan du med fördel välja en fetare produkt. Vi rekommenderar Organics by Saras Massage & kroppsolja Activating Rosemary med fräsch örtig doft som mjukgör på djupet. Om du hellre vill ha en oparfymerad produkt rekommenderar vi Massage & Body Oil Sensitive Skin som har samma bas som den andra men är utan eteriska oljor och då passar en känslig hud extra bra.
Underhåll
Upprepa proceduren varannan vecka ungefär för lena, mjuka och fina fötter och ben.
Lästips
Om våra andra ekologiska skönhetstips inför våren här >>>>>
Tips på hemmagjord peeling längre ner i inlägget här >>>>
Sara Nomberg är vår stolta grundare till hudvårdsmärket Organics by Sara. Hennes historia är unik, precis som alla andra människors, och det är just hennes upplevelser och erfarenheter som har lett henne fram till där hon är idag och vad hon åstadkommit. Det här är hennes historia.
Nu läser du del 2 av vår historia. Del 1 finns här.
Från produkter för egenbruk till en säljande hudvårdsserie
Nu har vi kommit så långt i historien att jag var färdigutbildad ekologisk hudvårdsterapeut och jobbade med att åka runt och göra behandlingar hemma hos kunder, behandlingar hemma hos mig på kunder eller där jag hyrde in mig på salong. Jag använde och sålde vid den tidpunkten (2009) andra svenska ekologiska hudvårdsmärken i behandlingar där både jag och kunderna upplevde att de förblev torra. Det hjälpte inte att vi drog på med fetare krämer, de var fortfarande obalans i huden och jag kände att jag behövde göra mer för att hjälpa.
Jag upplevde också att det var alltid vissa ingredienser i produkterna som jag undvek att berätta för kunden. Jag började granska vilka ingredienser det var och upptäckte snabbt att det var tillsatserna i hudvården – emulgeringsmedel som gör att fett och vatten kan blandas och konserveringsmedel (tex olika syror för att sänka pH). Detta var för mig onödiga ämnen i produkten, utifrån ett hudperspektiv, och ämnen som inte resonerade med mig. Jag kunde helt enkelt inte känna att jag kunde stå för dessa, hur de utvunnits och bearbetas i labb för att uppfylla våra krav. Kontentan blev att jag saknade en hudvård som var fri från tillsatser, där jag kände att jag kunde stå för innehållet till 100% och att produkten gjorde nytta för huden, på riktigt. Att man balanserade huden, att gå till roten av problemet – varför var kunderna fortfarande torra?
Jag som själv använt och laborerat med oljor ett tag och dessutom lyckats balansera min blandhy genom det, insåg att svaret självklart var oljor! Oljor behöver inte tillsatser eftersom de är fria från vatten (mikroorganiser behöver en fuktig miljö för att växa) och genom att använda olja som rengöring skonar man hudens fettsyramantel så man inte torkar ut huden. Genom att separera vattenfasen i hudvården från fettfasen behövs inga emulgeringsmedel och jag kunde därmed stå för innehållet och vara stolt över det! Jag laborerade fram en serie att använda i mina behandlingar, bla Cleansing Oil Tea tree, som förövrigt än idag 9 år senare fortfarande är vår storsäljare!
Jag började använda produkterna i behandling till mina kunder som blev oerhört nöjda, det var lite svårt från första början att övertyga dem till att våga använda olja i sin hudvårdsrutin, men så fort de hade testat var de frälsta! De blev av med sin torra hud, huden kändes mjuk och följsam samt fått en härlig lyster.
Tanken från början med Organics by Sara var alltså att fylla ett gap med produkter för mig själv som terapeut, inte egentligen att vara ett märke tillgängligt för allmänheten. Men ordet spred sig och återförsäljare började höra av sig till mig om att de ville börja sälja våra produkter! Och därefter har det rullat på – vilket gläder mig enormt! Nu finns vi på salonger, butiker och webshopar runtom i landet och ska snart expandera och börja sälja till andra länder.
Drivkraften är viljan att upplysa och förändra
För mig har framgångsfaktorerna varit att jag alltid trott på det jag säljer – jag har stått för det till 100% och syftet har alltid varit att produkterna är där för att hjälpa människor. I slutändan handlar det om vad jag kan ge tillbaka till den här världen. Att jag genom min kärlek till huden och människor lyckas hjälpa och balansera så många, det är min drivkraft.
Jag ser Organics by Sara som ”ett mission” – det är så mycket mer för mig än bara produkter, det är ett livsmål att upplysa världen. Jag vill sprida kunskap om att man kan med hjälp av enbart naturliga och ekologiskt certifierande råvaror få en riktigt fin hud utan att belasta djur eller natur. Det uppnår jag genom mina föreläsningar – både för privatpersoner men också för våra återförsäljare. Det ger mig så otroligt mycket att hålla dessa fördrag, workshops eller inspirationskvällar. Där jag får möta er – mina kunder och ambassadörer – vilket känns så himla fint. Genom dessa kan jag visa att du alltså inte behöver tumma på varken effekt eller kvalitét! I våra produkter kan vi erbjuda dig dessa, men med gott samvete.
När testade du Organics by Sara för första gången? Skulle vara superkul att höra från er kunder som varit med från början men också som kommit nu på senare år!
Sara Nomberg är vår stolta grundare till hudvårdsmärket Organics by Sara. Hennes historia är unik, precis som alla andra människors, och det är just hennes upplevelser och erfarenheter som har lett henne fram till där hon är idag och vad hon åstadkommit. Det här är hennes historia.
Min cancer gav mig drivkraften
Så länge jag kunnat minnas har jag vetat att jag ska hjälpa andra, att mitt syfte är att tjäna. När jag var liten ville jag bli veterinär och hjälpa djur. Sedan ville jag bli läkare och slutligen barnmorska. Jag har alltid känt mig hemma på sjukhus eftersom jag spenderat mycket tid där som barn. Jag fick cancer när jag var liten och blev inte friskförklarad förrän jag var åtta år. Det har alltså varit otaliga sjukhusbesök vilket jag tror gör att jag idag känner mig hemma på sjukhus. Att vara ”stämplad” med cancer har såklart påverkat mig mycket, men det är också något som jag ser som ett skäl till varför jag har sånt driv. Jag vet att jag många gånger tänkte när jag var yngre att ”egentligen borde jag inte ha levt” (eftersom jag blev sjuk), så därför blev det viktigt för mig att göra något stort och meningsfullt med livet. Såhär i efterhand känner jag att såklart var det meningen att jag skulle leva, att vara sjuk var en lärdom för mig och min familj som vi behövde gå igenom för att hamna där vi är idag.
Jag fick cancer i ögat och jag ser det mycket symboliskt. Jag upplever mig se världen med andra ögon än de flesta. I tonåren upplevde jag att en stor sorg över hur människan beter sig; hur vi behandlar vår jord, våra medmänniskor och djuren. Jag kände mig ensam i att vilja hjälpa och kände en hopplöshet inför mänskligheten. Det är en känsla som var tung att bära som höll i sig i flera år. Jag har skrivit om det tidigare här. Sedan bestämde jag mig en dag att jag skulle sluta vara ledsen. Jag skulle istället vända min sorg till nytta och försöka göra allt jag kan för att förändra det jag tycker är fel. Jag tror också att sjukdomen påverkat mig till att idag verkligen värdesätta att vara frisk, men också hur viktigt det är att vi inte utsätter oss för cancerogena ämnen. Speciellt vi som tidigare haft det och har en ökad risk. Hur viktigt det är att välja hälsosamm alternativ i vår livsstil, både när det gäller kosten och hudvården.
Viljan att hjälpa
Det tog ett par år till innan jag hittade hur jag skulle kombinera mina passioner (natur och djur, att vilja hjälpa andra och mitt skönhetsintresse). Det landade i att jag började studera till ekologisk hudvårdsterapeut. För mig som alltid varit intresserad av naturvetenskap och hur saker och ting fungerar blev det självklart att produkter blev alltmer intressant för mig. Det blev mer spännande än att ge behandlingar. Att kunna hjälpa människor med sina hudproblem blev något av min nisch. Jag älskade hur kunder upplevde en förbättring genom att följa mina råd med produkter. Det var startskottet till hudvårdsprodukterna Organics by Sara.
I nästa del kan ni läsa om hur jag utvecklade produkterna, varför jag jobbar enligt mitt koncept med olja och hur jag tänker kring skapandet av hudvård.
Sedan urminnes tider har människan använt färgämnen på huden för att kamouflera, försköna, signalera, dölja och dra till sig uppmärksamhet. I jakten på skönhet har flera farliga ingredienser använts. Vi sminkade oss exempelvis med blyvitt på 1700-talet för att få en porslinsliknande hy. Att det var skadligt visste man. Sminket förstörde huden långsiktigt och hår och tänder lossnade. Idag har vi relativt god kunskap om hur innehållet i smink kan påverka oss och därför används inte blyvitt längre, men trots lärdomar från historian används flera andra farliga ämnen i smink idag som kan utgöra en risk långsiktigt för människa och miljö.
I utslätande och utjämnande smink används ofta ingredienser såsom silikoner & siloxaner. Dessa ämnen ger en jämn yta, kan fylla igen linjer och ojämnheter i huden, men detta tyvärr på bekostnad av naturen. Silikoner klassas som giftigt för vattenlevande organismer och räknas dessutom som svårnedbrytbara ämnen som bioackumuleras (lagras i människor och djur)[1]. Vissa silikoner och siloxaner kan störa fortplantningsförmågan, men dessa ämnen hittar vi i vårt smink eftersom de är billiga att producera och ger enkelt en önskvärd effekt i den färdiga produkten. De cykliska silikonerna är just nu extra granskade pga eventuell leverpåverkan[2].
Mineralolja är ett annat ämne som ofta förekommer som fettbas i makeup. Det innehåller inte mineraler som man kan tro från namnet, utan är ett dött material utan näring. Mineralolja har sitt ursprung från petroleumindustrin som belastar miljön. Välj därför istället vegetabiliska fetter som bas i ditt smink som tex mandelolja eller jojobaolja för att nämna några.
Hormonstörande ämnen döljer sig i innehållsförteckningen
I vårt smink hittar vi ofta misstänkta hormonstörande ämnen. Det kan exempelvis vara konserverande ämnen såsom BHT (en antioxidant) och olika former av parabener[3]. Konserverande ämnen behövs i produkter som har en bas av vatten vilket annars blir en grogrund för mikroorganismer, men det finns bättre alternativ att använda än hormonstörande konserveringsmedel. Exempel kan vara att istället använda surhetsreglerande ämnen för att sänka pH och göra miljön ogynnsam för bakterier eller att satsa mer på förpackningsdesign för att syre inte kan komma in i produkten (exempelvis vaccumförpackningar).
Granska noga ditt smink med inbyggd SPF
Att skydda sig mot cancerframkallande strålning från solen är självklart hälsosamt, men här är problemet inte det faktum att sminket innehåller SPF, utan vilka typer av solskyddsfilter som används. Vanliga kemiska solskydd är t.ex. olika former av ”cinnamater” som är allergiframkallande och misstänkt hormonstörande[4]. Kemiska solfilter skadar också miljön, våra korallrev är i fara pga hur mycket kemiska solfilter som sköljs ut i vattnet. Titta därför noga i ingrediensförteckningen vilka solskyddsfilter som produkten innehåller så att du väljer bort de värsta. Välj istället hellre ämnena titaniumdioxid eller zinkoxid som solskyddsfilter. De är fysikaliska solfilter (mineraler) som lägger sig ovanpå huden och reflekterar strålarna till skillnad från de kemiska som absorberas av huden[5]. Det finns också ny forskning som visar på att daglig användning av solskydd inte minskar risken för cancer kopplat till solexponering[6]. Man kan alltså ställa sig frågan om man verkligen behöver SPF i sin dagliga foundation.
Högflourerade ämnen i smink
PFAS är en grupp ämnen som har vatten-och smutsavvisande egenskaper och som visats i djurstudier orsaka leverskador, påverka immunförsvaret och förmågan till fortplantning[7]. Dessa ämnen har varit blåsväder tidigare pga larm om höga halter i dricksvatten vilket man då kopplade till branskum som läckt ut i naturen[8]. Enligt en undersökning från Naturskyddsföreningen hittade man likande halter av PFAS i smink som i brandskum[9]. Vi hittar dessa i makeup-produkter (framförallt foundations) för att de ökar produktens hållbarhet på huden, men det går utmärkt att hitta foundations utan dessa ämnen som också har bra hållbarhet. Välj därför bort högflourerade ämnen i ditt smink.
Se upp för ”fri från”
Som konsument kan man lätt bli lurad av trender inom branschen och just nu ser t.ex. företag som använder begreppet ”fri från” som säljargument, exempelvis ”parabenfri”. Produkten som tidigare hade innehållit parabener hade dock inte gjorts om särskilt mycket och produkten behövde självklart fortfarande konserveras. Man ersatte då parabenerna med ett annat ämne, många gånger det allergiframkallande konserveringsmedlet izothiazolinone. Att köpa produkter som bygger på ”fri från…” är alltså inte alltid det mest hälsosamma alternativt. Bara för att en produkt är fri från något betyder inte att den är fri från alla farliga kemikalier. Läs därför på innehållsförteckningen för att istället fokusera på vad produkten faktiskt innehåller istället för vad den är fri från.
Okunskapen är stor och lagstiftningen räcker inte till
Kosmetikalagstiftningen, som reglerar vad som finns på marknaden, godkänner inte ämnen som utgör en akut risk, dvs en förgiftning som märks direkt, men långsiktiga effekter är mer problematiska och svåra att forska på eftersom det är mycket kostsamt att göra långa studier över generationer. Kosmetikalagstiftningen förbjuder tex ämnen som är cancerframkallande, men tillåter hormonstörande ämnen, miljöskadliga ämnen och allergiframkallande ämnen.
Kosmetikaförordningen bygger på REACH (EU’s kemikalielagstiftning) och det är REACH som är bristfällig. Enligt REACH ska försiktighetsprincipen appliceras på kemikalier vilket kortfattat innebär att om ett ämne inte utvärderats som ofarligt ska det inte användas. Detta efterföljs inte. Förra året var det tex 23 000 ämnen som kan finns i kosmetiska produkter som det saknades information om, trots detta används dem[10].
Hälsosamt och miljövänligt smink
Det finns flera olika sätt för att försäkra sig om att det sminket du väljer är mer hälsosamt och miljövänligt. Ett tips är att välja miljömärkt smink vilket innebär att värstingarna är borttagna som t.ex. silikoner och det innebär också att produkterna är allergivänliga. Ett annat tips är att välja ekologiskt certifierad makeup där är kraven ofta högre än för miljömärkningarna och du kan vara säker på att de ämnen som nämns ovan inte finns med. Det finns flera ekologiskt certifierade märken i Sverige som erbjuder ett brett sortiment av alla de produkter du kan tänkas behöva i din makeup och dessutom i en uppsjö av färger. Du behöver alltså inte alls känna dig begränsad utan tvärtom, du kan nu konsumera grön makeup med ett gott samvete för både din hälsa, djuren och naturen.
Tvivelaktiga ämnen att undvika i smink
Silikoner: Ämnen som slutar på ”…cone”, speciellt cykliska silikoner som tex cyclomethicone. Titta efter ”cyclo…” följt av ”…cone”.
Siloxaner: Ämnen som slutar på ”…siloxane”, speciellt cykliska siloxaner som tex cyclopentasiloxane. Titta efter ”cyclo…” följt av ”…siloxane”.
Kemiska solskydd: Titta t.ex. efter ämnen som slutar på ”…cinnamate”.
PFAS: leta efter ämnen som innehåller t.ex. ”Polyperfluoro…”, ”Perfluoro…”, ”Polytef…”