
Här går vi igenom Organics by Sara’s tips för en ekologisk hudvårdsrutin för kroppen. Du får lära dig om våra tre steg för att uppnå en mjuk och skön hud.
Fortsätt läsa Ekologisk hudvårdsrutin för kroppenHär går vi igenom Organics by Sara’s tips för en ekologisk hudvårdsrutin för kroppen. Du får lära dig om våra tre steg för att uppnå en mjuk och skön hud.
Fortsätt läsa Ekologisk hudvårdsrutin för kroppenÄppelcidervinäger är en av mina absoluta bästa tips för en ekologisk och minimalistisk hudvård! Den kan användas till så många olika områden – en riktig multiprodukt som hjälpt så många (inklusive mig själv). Dessutom är det väldigt lätt att få tag på – du hittar det i mataffären vid vinäger och olja.
Äppelcidervinäger brukar förkortas ÄCV. Jag brukar använda mig av Kung Markattas ekologiska äppelcidervinäger vilket är juice från ekologiska äpplen som fermenteras och därefter mognar på ekfat i minst 6 månader. Vinägern hettas inte upp och inte heller pastöriseras vilket gör att alla nyttigheter bevaras, tex enzymer. I vinägern finns nu äppelsyra och ättiksyra och det är dessa som sänker pH:t i vinägern och som står för många av de hälsosamma effekterna som vinägern har.
Blandningen som du använder för de olika ändamålen i hårbotten beror lite på hur känslig du är – ju mer ÄCV desto starkare effekt men kan också slå över och bli för starkt så testa dig fram till en optimal mängd, jag brukar köra ca 1del ÄCV och 10 delar vatten. Jag häller gärna i någon eterisk olja för doft också – en favorit är citrongräs + pepparmynta – frisk och fräscht!
Man kan även använda äppelcidervinäger i ansiktet. Du ska alltid spä ut det med vatten eftersom det är för surt/starkt om du har den ren. För vissa hudtyper och hudproblem kan det vara fördelaktigt att använda äppelcidervinäger tex vid acne eller perioral dermatit.
I ÄCV finns äppelsyra som är en AHA-syra. Det är populärt nu med AHA & BHA syror mot olika områden i huden såsom ärr, pigmentsfläckar, acne etc. En naturlig AHA från ÄCV är något jag rekommenderar till en acnehud eller en kombinationshud med finnar (Inte dock till de allra känsligaste). Äppelsyran sänker pH utan att torka ut den och huden upplevs klarare. Jag upplever att mina porer drar ihop sig och att jag får en jämn och schysst hudton.
Min absoluta favorit är att ”boosta” vårt Flower water Tea tree med ÄCV, dvs att hälla i ÄCV rakt i ditt ansiktsvatten och sen applicera som vanligt. Du kan såklart också blanda ÄCV i en mindre flaska & dutta med tops på finnar. Mängden ÄCV kontra vatten/ansiktsvatten/te beror lite på vad din hud klarar och hur mycket AHA-effekt du vill ha. Svider det mycket tycker jag absolut att du ska sänka mängden ÄCV och höja andel vatten. Det ska vara obehagligt att applicera blandningen på huden. Du kan börja med 1del ÄCV och 10 delar vatten och gå upp mot 1 del ÄCV med 2 delar vatten. Du kan med fördel också blanda en lermask, flower water tea tree och några droppar äppelcidervinäger.
Som sagt, till en känslig hud kan ÄCV vara för starkt pga just sitt syra-innehåll. Mitt tips är då att du spär ut det mer och testar igen. Men det kan också vara så att trots att du spär ut det, att det känns för aktivt. Då får du helt enkelt hitta ett annat, bättre alternativ för just din hud. Alla kan inte klara av allt, varje hud är unik.
Välkommen till Organics by Sara’s tvålskola! I denna serie går vi igenom allt du vill och behöver veta om fast tvål, eller hårdtvål som det också kallas. I tredje och sista delen delar vi med oss om samarbetet mellan Organics by Sara och Malin i Ratan – hur det startade och varför vi valde just att samarbeta.
Att utöka Organics by Sara’s sortimentet med en fast tvål har alltid varit ett mål vi velat nå eftersom tvålar har en sådan viktig roll i vår hudvårdsrutin. Det är också ett sätt för oss att stärka vårt arbete med att öka kunders medvetenhet kring miljövänliga alternativ till rengöring! Något som vi började med genom att introducera kunder till OCM (dvs att rengöra med olja) och som vi nu utökar med fasta hårdtvålar. Att tillverka fast tvål är dock ett hantverk som vår grundare Sara Nomberg, inte utövat. Därför blev det ett självklart val att samarbeta med en duktig tvålmakare som kunde tillverka tvålar åt oss.
Att inte ha egenproduktion på en produkt i ens sortiment är både läskigt och svårt. Produkten ska motsvara serien och passa in i sortimentet och vara precis som om du skulle tillverkat den själv fast det är någon annan som gör det. För oss har det varit en fråga om att våga släppa kontroll och lita fullt på en annan hantverkare – både läskigt och spännande, men ack så viktigt
Produktutveckling tar ofta för oss ca 1 år från idé till färdig produkt, men när en samarbetspartner ska sköta tillverkningen blir det ännu mer jobb och detaljer som ska komma på plats. Vi hade en ganska bra bild vid start vilken typ av tvål vi ville skapa, så här handlade det mer om att komma överens om ingredienser som skulle motsvara den tvålen. Vi hade nära kontakt för att hitta rätt dosering av doft och lödder och efter ett antal tester var tvålen färdigutvecklad! För oss var det också viktigt att ha en icke doftsatt tvål så vi gjorde först en bas som vi var nöjda med som resulterade i Sensitive Skin-tvålen och därefter tillsatte vi en med doft, såklart med ekologiska eteriska oljor, – det blev vår Lavender & Geranium.
Redan 2014 tog Sara, vår grundare, den här bilden när hon fått hem flera tvålar från Malin i Ratan för att testa. Då var det fråga om att sälja hennes tvålar som återförsäljare, men idén om att ha egna tvålar som någon annan tvålmakare tillverkade har funnits där sedan dess. Tvålarna uppfyllde sin funktion mycket bra, doftade gott och kändes genuina. Det var tydligt för oss att Malin delade samma värderingar gällande ingredienser som vi hade och att vi delade syn på vad som var en ”bra ekologisk tvål”.
Samtidigt blev vi också genom Malin introducerade till konceptet hårtvål som vi gillar väldigt mycket! Och i framtiden kommer vi säkerligen även erbjuda er hårtvålar i sortimentet.
Malin är uppvuxen på norrländska landsbygden med skogen runt hörnet och med ett brinnande intresse för miljöfrågor och naturen. Hon blev introducerad till tvåltillverkning på Umeå Universitet när hon pluggade Naturvetenskap och började där testa olika recept i labbet med olika dofter och örter som hon samlat i naturen eller odlat själv. Hon startade senare ett hantverkskollektiv i Ratan tillsammans med två andra kreatörer där hon kunde sälja sina uppskattade tvålar till kunder som var så glada att deras hudproblem försvunnit genom att använda hennes handgjorda tvålar till rengöring.
Vi har tillsammans med Malin tagit fram våra tvålar. Det hela började såklart med telefonsamtal, men det var efter vårt studiebesök hos Malin i tvålfabriken som vi bestämde recept och samarbete fullt ut. Vill du läsa mer om tillverkning av fasta tvålar? Läs vårt blogginlägg ”Att tillverka fast tvål”. Både vi och Malin värdesätter den personliga kontakten i samarbetet och vi känner båda att våra löpande utbyten av erfarenheter stärker våra företag. Från Malins sida handlade det också om att föra fram sitt budskap kring de fantastiska fördelarna med fasta tvålar som många gånger inte uppmärksammas i hudvårdsvärlden. Tillsammans kan vi nå flera konsumenter och företag för att visa hur en fast tvål faktiskt kan göra skillnad för huden. Vill du läsa mer om fördelar med en fast tvål läs vårt blogginlägg ”Ekologisk fast tvål vs flytande”.
I våra gemensamma tvålar har vi slagit två kreatörers erfarenheter samman – Saras kunskap kring huden och hudhälsan samt Malins miljö- och tvålmakarkunskaper – det är ett vinnande koncept! Välkommen att läsa mer om våra tvålar här och vi hoppas att ni ska tycka om dem lika mycket som vi gör!
Del 1: Ekologisk fast tvål vs. flytande
Del 2: Att tillverka fast tvål
Del 3: Samarbete Organics by Sara & Malin i Ratan
Önskar du någon mer fördjupning inom tvål? Skriv som kommentar nedan!
Organics by Sara’s ekologiska fasta tvålar hittar du här