Publicerad den Lämna en kommentar

Green Beauty Talk – Sara startar podd

Efter all positiv respons som jag fick när jag gästat andras poddar bestämde jag mig för att jag skulle starta en egen podd. Tillsammans med min vän och kollega Emmi Snicker startar vi Green Beauty Talk – en podd om naturlig och ekologisk skönhet!

Mitt mål har alltid varit att sprida mitt budskap och min kunskap om hur man uppnår frisk hudhälsa och jag gör det idag genom bloggen, sociala medier, kurser, föreläsningar och event. Jag fick förmånen att gästa poddar såsom Oredigerat och Vad sa du sa du? och fick otroligt fin respons. Jag gillade formatet direkt, det är lätt att ta till sig och man kan lyssna vart och när man vill. Vi som förbereder avsnittet kan också tänka igenom så att vi ger maximalt med information utan att göra det för svårt. Ett så effektivt och trevligt sätt att sprida kunskap på för i podd-format får man dessutom vara en del av folks vardag 🙂

Om Sara och Emmi

Emmi Snicker och jag kompletterar varandra perfekt, hon är utbildad inom och arbetar med marknadsföring inom just naturlig skönhet och har därför full koll på vad kunder funderar på och vill veta samt hur man ska förmedla det på bästa sätt. Hon har även testat massor av naturlig, ekologisk skönhet när hon bloggat om just det i flera år så hon kan ge mycket bra tips på produkter.

Jag älskar att göra egen hudvård och driver mitt hudvårds-varumärke Organics by Sara sedan 2010. Ingredienser i hudvård är min specialité, dess effekter, till vem det passar och vad man ska tänka på. Jag är utbildad ekologisk hudvårdsterapeut och var själv lärare på den utbildningen på Axelsons Gymnastiska Institut mellan 2013-2016. Jag har även en kandidat i Nutrition så har läst massor av kemi och därför mycket om både inre och yttre näring. Jag kan svara på de flesta frågorna om hud och hudvård och läser den senaste forskningen inom ämnet.

Därför tycker vi att vi är den perfekta duon för en podd om detta – vad tycker ni?

Green Beauty Talk – podd om ekologisk och naturlig skönhet

I podden kommer vi att reda ut begrepp – vad är ekologisk hudvård och vilken hudvårdsrutin som ger en frisk hud. Vi kommer gå igenom ingredienser, aktuella ämnen och ta emot våra lyssnares frågor. Vi hoppas att ni följer med oss på denna resa in i skönhetsdjungeln!

Lyssna på oss där poddar finns

Lyssna på Green Beuty Talk i podcaster på iphone här >

Lyssna på Green Beauty Talk på Spotify här >

Följ oss på instagram @greenbeautytalk för att få senaste nytt

Är du nyfiken på att läsa mer om Organics by Sara

Om du vill läsa mer om Organics by Sara som är mitt hudvårdsmärke kan du göra det här.

Publicerad den Lämna en kommentar

Torra händer? – Hudvårdsterapeuten tipsar

Torra händer är det många som lider av just nu. Sara som är grundare av Organics by Sara och ekologisk hudvårdsterapeut delar med sig av sina bästa tips för att undvika torra och spruckna händer.

Orsak torra och spruckna händer

Torra händer uppkommer för att handens återfettande oljor inte längre finns kvar på huden. Detta beror på att man tvättat dem för ofta och även troligen med för starka tvålar. Torra händer kan klia och kan t.o.m spricka vilket både gör ont och är dåligt för immunförsvaret. Att ha torr hud innebär alltså att barriären på huden är förstörd vilket gör att försvaret mot mikroorganismer är sämre så därför är det så viktigt att man tvättar sig med bättre tvålar och ser till att smörja in efter tvätt. Det innebär inte att man inte bör tvätta sig, utan enbart att man behöver tänka till kring vad och hur.

Tvål för torra händer

Handsprit och diskmedel

Det är också viktigt att tänka på vad man dagligen utsätter sina händer för.

  • Handsprit är bra för att hålla händerna rena när du inte kan tvätta dem med tvål och vatten. En del ”spritar” händerna alldeles för ofta och tänker nog inte på att dessa är uttorkande vilket ofta resulterar i torra händer och gör dem därmed ännu mer utsatta. ”Sprita” bara när du behöver. Många tror att handsprit gör händerna renare än tvål och vatten, detta är inte sant. Välj alltid tvål och vatten i första hand.
  • Diskmedel är extremt uttorkande och hud-irriterande. Använd alltid handskar när du diskar.
  • Även varmt vatten kan verka uttorkande. Försök att undvika kontakt med varmt vatten tex om du sköljer disk, använd även där handskar om du håller på med det en stund. Kan du inte undvika att utsätta händerna för vatten, följ tipsen nedan för egenvård efteråt.
  • Att gå från värme till kyla och tvärtom kan göra att händerna blir torra, det upplever vi ofta under vintern. Använd därför alltid handskar/vantar ute för att minska besväret.

Mild tvål för torra händer

En bättre tvål är en tvål som tvättar rent, utan att torka ut huden. Välj därför en hantverksmässigt tillverkad fast tvål som har kvar sitt återfuktande glycerin och som återfettar huden. En fast hantverkstillverkad tvål:

  • löddrar av dess naturliga oljor som förtvålats
  • återfuktar med glycerinet som spjäkats från fetterna i förtvålningen
  • återfettar för att tvålen är överfettad (innehåller mer oljor än vad som förbrukats i förtvålningsprocessen).
  • Är precis lika hygienisk som en flytande tvål. Lästips om tvål längst ner i inlägget.

Organics by Saras tvålar är hantverkstillverkad, helt naturliga och ekologiska, och innehåller oljor som svensk rapsolja, sheasmör och kokosolja. Vi har två tvålar, där den ena är med doft och den andra är utan.

  • Lavender & Geranium är en tvål med doft från eteriska oljor lavendel och geranium.
  • Sensitive skin är oparfymerad.

On the go? Ta med tvålflingor

Det är inte alltid som man själv kan bestämma vilken tvål som finns tillgänglig. Ta därför alltid med dig tvål så att du kan tvätta händerna utan att de torkar ut. Riv en bit av tvålen på den fina sidan av rivjärnet och lägg tvålflingorna i en lite burk, tex en kryddburk eller liknande. Den kan du enkelt ha med dig i fickan eller i väskan så att du alltid är redo. Vissa tycker även att detta ”känns bättre” när många ska dela på samma tvål, så det är också ett tips då.

Insmörjning för torra händer

Som regel vid torra händer tänk att efter varje gång du tvättat händerna ska du smörja dem. Enklast är att alltid ha med en liten burk eller flaska i fickan, eftersom att när du enkelt kommer åt dem, blir det oftare av att du gör det. Tänk på hur du kan göra det enklast och bäst för just dig. Det behöver inte vara supermycket olja, kräm eller gel, så att du känner dig helt kladdig, ta så mycket/lite du behöver och jobba in det i huden. Har du inte tid att jobba in det, ta mindre mängd. Allt är bättre än inget. Kom inte med ursäkter för varför du inte kan smörja in. Om du hinner tvätta hinner du smörja.

Saras tips på olja mot torra händer

Såsom alltid vill jag rekomendera er att välja en insmörjningsprodukt som innehåller ekologiska ingredienser och produkter utan syntetiska tillsatser. Lästips om varför ekologiskt är bättre finns längst ner i inlägget.

Den bästa oljan för insmörjning är den som snabbt går in i huden utan att kännas kladdig. Vi har två produkter som passar extra bra för detta, båda innehåller oljor som snabbt går in i huden, skyddar och vårdar.

  • Eye Makeup Remover är en oparfymerad multiprodukt (olja) som funkar till så mycket mer än enbart sminkborttagning, insmörjning av händer är en sån. Den passar till alla.
  • Body Oil Fresh Vanilla är en vaniljdoftande lätt olja med fräscha inslag av citrus.

Om du är väldigt torr och behöver något extra vårdande.

  • Massage Oil Sensitive Skin. Den är också oparfymerad.
  • Om du hellre vill ha med doft, men samma funktion (dvs fetare) välj Massage & Body Oil Soothing Lavender.

Extra kärlek

På samma sätt som en mask för ansiktet kan hjälpa en torr hud där, kan en hand-mask göra underverk för torra händer. Gör därför en hand-mask 1-3 gånger per vecka och dina händer kommer att bli så mycket gladare! En mask till händerna bör vara lite fetare och mer vårdande, gärna med oljor som innehåller vaxaktiga fettsyror då dessa snabbare kan lappa ihop en skadad hud. Applicera masken på rena händer och om du har bomullsvantar hemma kan du använda det, annars sitt och vila medan masken verkar och du får gärna sitta och massera in masken i händerna.

Saras tips på oljemask för torra händer

  • ca 1 tsk Massage & Body Oil Soothing Lavender. Den innehåller antiinflammatoriska oljor från lavendel och kamomill, vårdande oljor som tistel, sesam och oliv samt vaxiga fettsyror från ricinolja. Köp den här.
  • Om du vill kan du tillsätta en dr Oil Serum Antioxidant för extra fukt (innehåller glycerin). Köp den här.
  • Massera in det i ca 5 min. Du behöver inte skölja av. Gör gärna detta innan läggdags så att oljorna får jobba ostört medan du sover.

Jag hoppas att du fått bra tips för hud du kan bli av med torra händer. Dessa råd funkar såväl till barn som vuxna. Om du har några tips du vill dela med dig av eller undrar något, kommentera nedan.

Vidare lästips

  • Lär dig mer om hur du ska tvätta händer på vårdguiden (finns även en film) här.
  • Lär dig om tvål i Saras tvålskola här.
  • Lär dig mer om fördelar med ekologisk hudvård här.
  • Har du också torra läppar – läs mer om det här eller torr hårbotten – läs mer om det här.
Publicerad den Lämna en kommentar

Fördelar med ekologisk hudvård

Vi har aldrig konsumerat så mycket hudvård som vi gör idag, men vår hud har aldrig mått sämre. Något är mycket tokigt. I det här blogginlägget lär Sara dig om fördelar med ekologisk hudvård och vad du ska tänka på när du väljer ekologisk hudvård.

Vad är ekologisk hudvård?

För att förstå fördelar med ekologisk hudvård är det först viktigt att förstå vad ekologisk hudvård är. Ekologisk hudvård är hudvård som innehåller ekologiskt odlade ingredienser, dessa kommer från naturen och är odlade utan gifter. Om du vill lära dig djupare kring begreppet, läs vidare om det i inlägget ”ekologisk hudvård”.

Fördelar med ekologisk hudvård

Det finns flera fördelar med ekologisk hudvård; för hälsan, för resultatet på huden och för miljön.

För hälsan

Vi lever i en kemikaliefylld värld. På 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat från cirka 7 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år och för många kemikalier saknas fortfarande kunskap om hur de påverkar människors hälsa och miljön.

När det gäller hudvård så är endast 10-20% av alla ingredienser som används inom kosmetika registrerade och utvärderade i REACH (EU’s kemikalieförordning). Detta innebär att vi vet mycket lite om hur alla ingredienser vi använder i hudvård idag, faktiskt påverkar oss.

När du väljer ekologisk hudvård baserad på naturliga råvaror behöver du inte oroa dig för detta eftersom den inte innehåller syntetiska kemikalier. En fördel med ekologisk hudvård är alltså att du utsätter huden och kroppen för mindre kemikalier.

Vissa tycker inte att man ska oroa sig för syntetiska kemikalier, men eftersom det finns kunskapsluckor med riskerna, så håller vi oss undan dem. Vi tycker att en syntetisk kemikalie/ingrediens ska få användas först när den är testad som säker, inte att den ska bevisas osäker för att tas bort. Det finns flera ingredienser som används flitigt inom konventionell och syntetisk hudvård som klassas som hormonstörande, miljöfarliga, cancerogena och allergena. Men som alltså fortfarande klassas som säkra att använda… rätt sjukt! Läs mer om denna brist i kemikalielagstiftningen i inlägget ”Vi är inte så skyddade som vi tror”.

För resultatet på huden

Hannah Sjöström som driver Naturligt snygg och bl.a. skrivit boken Hello Glow beskriver hur hennes hud gick från att ha varit grå, halvtorr och problematisk till en hud med lyster, som känns återfuktad och utan orenheter. Förändringen hon gjort var att byta till ekologisk hudvård. Det är många inklusive mig själv som upplever detta. Helst plötsligt ”lever” huden och den ser frisk och välmående ut. Jag tror mycket ligger i de oljor som stärker hudbarriären, de näringsrika ingredienserna och rengöringar som inte torkar ut. Huden får helt enkelt en chans att komma i balans.

Detta är observationer och inte resultat i omfattande studier, men genom mina 10 år som yrkesverksam inom ekologisk hudvård har jag enbart stött på jubelrop när kunder går över till våra ekologiska hudvårdsprodukter från syntetisk hudvård.

Den feedback som vi ofta får från kunder av vår ekologiska oljebaserade hudvård är tex;

  • Ökad lyster
  • Mer elastisk och följsam hud – huden ser yngre ut
  • Huden ser friskare ut
  • Huden känns lugnare, mer i balans
  • De har aldrig haft så få produkter i sin rutin, och deras hud har aldrig mått bättre

För miljön

Ekologisk hudvård med dess ekologiskt odlade ingredienser släpper inte ut syntetiska gifter från odlingen och inte heller från tillverkningen av färdiga råvaran. Utan tar istället hänsyn till miljön. När du köper ekologisk hudvård väljer du att aktivt säga nej till mer utsläpp av syntetiska kemikalier, för det du köper idag påverkar vad som finns på butikshyllan imorgon.

En annan aspekt är också att syntetisk hudvård ofta innehåller ingredienser som härstammar från petroleumindustrin (silikoner, mineralolja), vilket är ändliga råvaror. Ekologisk hudvård med dess naturliga och ekologiskt odlade ingredienser använder istället förnyelsebara råvaror.

Risker med ekologisk hudvård

Som alltid finns det två sidor av myntet. När vi pratar om fördelar med ekologisk hudvård behöver vi också beakta nackdelarna. Finns det några risker med ekologisk hudvård? Du kanske tidigare har hört är att ekologisk hudvård innehåller allergena ämnen, alltså ämnen som kan framkalla allergi. Det man främst syftar på då är de eteriska oljor, som används som doftsättning och terapeutisk effekt inom ekologisk hudvård. Eteriska oljor är doftämnen från naturen och tittar man närmre på dem består de av små beståndsdelar. Det är dessa beståndsdelar, eller doftkomponenter som de också kallas, som klassas som allergena.

Ett allergent ämne innebär inte att alla kommer reagera på det. De flesta människor klarar doftämnen alldeles utmärkt, men vissa personer som har en känslig hud kan uppleva irritation. Denna irritation skulle de troligen också fått av syntetisk hudvård, om den var parfymerad. Dessa doftkomponenter som finns i eteriska oljor finns alltså även i syntetisk parfym och hudvård.

Så här ligger problematiken i de aktiva doftämnena (doftkomponenter), snarare än i den ekologiska hudvården som helhet. Vi rekommenderar därför alltid personer med känslig hud att välja oparfymerad hudvård, oavsett om den är ekologisk eller syntetisk. Du kan läsa mer om dofter och parfym i vårt inlägg ”Farlig parfym?”

Ekologisk hudvård ser ofta till helheten

Ekologisk hudvård produceras ofta utifrån ett holistisk synsätt vilket innebär att man ser på huden som en helhet och behandlar den därefter. Huden är ett spegel av vårt inre som signalerar statusen inombords. Om du är stressad får du finnar och irriterad hud eller om du sover dåligt blir den grå och mörk under ögonen, kanske svullen.

När man förstår att huden är ett resultat av flera faktorer förstår man att en hudvårdsprodukt omöjligt kan lösa hela problemet. Därför pratar man sällan om Quick fix inom ekologisk hudvård utan att man långsiktigt jobbar med att stärka huden.

Att tänka på när du väljer ekologisk hudvård

Välj hudvård efter din hudtyp

Ekologiskt som begrepp förklarar egentligen hur råvaran är odlad (alltså vilken typ av ingrediens produkten innehåller), men inte om den passar din hud. Det finns massor av ekologisk hudvård och allt passar inte alla, precis som all syntetisk hudvård inte passar alla. Därför är det viktigt att du väljer hudvård som är anpassad efter din hudtyp. Ekologisk hudvård är alltså inte per definition anpassad för känslig hud som många tror, utan kan vara precis lika aktiv som en syntetisk. För mig är ekologisk hudvård ett krav för att jag ska vilja använda produkten, och sen väljer jag inom den ekologiska hudvården vilka produkter som passar min hud just nu.

Lär dig mer om vad som passar din hud i vår guide Ekologisk hudvård för olika hudtyper.

Less is more

Enligt hudforskaren Johanna Gillbro kan överflöd av produkter ge effekter på huden och det kan vara ett skäl till en mer minimalistisk hudvårdsrutin.

När du väljer enklare produkter med färre ingredienser belastar du huden med mindre. Detta är speciellt viktigt om du har känslig hud, men kan ses som en ledstjärna av alla tycker jag när vi väljer hudvård. Vi vill stötta vår hud med enkla ingredienser som i all sin enkelhet kan uppnå balans, kanske till och med bättre än en produkt med lång, komplicerad innehållsförteckning. Därför har Organics by Sara’s produkter relativt korta ingrediensförteckningar.

Efterfrågan ökar

Vi älskar ekologisk hudvård. De fördelar som vi berättat om här gäller ekologisk hudvård generellt. Men det är också mycket viktigt att förstå att det finns en enorm bredd inom ekologisk hudvård. Fler och fler tillverkare ser fördelarna med ekologisk hudvård och hur efterfrågan ökar. Det tycker vi är positivt, men det ökar också risk för greenwashing. Du kan läsa mer om detta i vårt inlägg ”Låt oss ta tillbaka begreppet Ekologisk hudvård”. Vi tycker därför att du ska välja 100% ekologisk hudvård – det är det absolut bästa valet, både för din hud och miljön. Våra produkter, Organics by Sara, är såklart 100% ekologiska, dvs alla ingredienser i produkten är ekologiskt certifierade. Här kan du läsa mer om vår story.

Välkommen att ställa frågor i kommentarsfältet nedan.

Referenser och lästips