Publicerad den Lämna en kommentar

Läs min nya artikel om OCM på Bodystore | Organics by Sara

Nu kan ni läsa min senaste artikel om OCM (Oil Cleansing Method) på Bodystore.com. Artikeln berättar om OCM och förklarar varför det har blivit en så uppskattad metod för hudvård.

Om du har undrat över oljebaserad hudrengöring och hur det kan gynna din hud, är detta ett utmärkt tillfälle att lära dig mer. Vi går igenom allt från grundläggande fakta till vanliga frågor och produkter som du kan använda för att få den bästa effekten.

Läs hela artikeln här.

Bodystore är en onlineshop för naturlig hälsa och livvstill. Organics by Saras produkter har sålts på bodystore sedan början på 2023 och vi är så glada över vårt samarbete. OCM är en viktig del i Organics by Saras koncept och  därför det känns kul att ni nu även kan lära er mer om OCM på Bodystore. 

Tack för att du fortsätter följa oss och vara en del av vår gemenskap. Vi hoppas att artikeln ger dig värdefull insikt i OCM och hjälper dig på din hudvårdsresa!

Bästa hälsningar,

Sara Nomberg

Publicerad den Lämna en kommentar

Hudens mikroflora

Det diskuteras flitigt om hudens mikroflora och de nya begreppen som dyker upp, såsom probiotisk hudvård, när man pratar om att vårda sin hud. Men vad är det egentligen som händer på hudens mikrobiom, och varför spelar det en så central roll i vår hudvård? I detta blogginlägg kommer Sara, vår expert inom hudvård, att utforska dessa frågor och belysa vikten av att ta hänsyn till mikrofloran när man väljer hudvårdsprodukter.

I den västerländska världen råder en epidemi av hudallergier, under de senaste 5-10 åren har hudallergier ökat avsevärt. Det är finns flera miljöfaktorer som bidrar till denna försämring, men studier har framför allt kopplat det till den ökande användningen av syntetiska ingredienser i modern kosmetika och hur den kan påverka vår mikroflora.

Vad är hudens mikroflora

Huden är kroppens största organ och hyser en enormt mångfaldig flora av mikrober. Huden är hem åt uppskattningsvis 10^12 mikroorganismer och dessa miljarder mikroorganismer, inklusive bakterier, svampar, protister och virus, utgör det så kallade hudmikrobiomet. Mikroflora kan alltså kallas hudmikrobiom, mikroflora och mikrobiom, dessa beskriver alla samma sak.

Det är känt att mikrofloran är fler i jämförelse med kroppens egna celler: det finns cirka 30 biljoner kroppsceller jämfört med 39 till 100 biljoner mikroorganismer. Huden täcker en yta på cirka två kvadratmeter, och den genomsnittliga mikrobiella tätheten uppskattas vara 10^6 per kvadratcentimeter.

Vilka mikroorganismer består huden av?

De senaste årens framsteg inom forskning ger oss större förståelse för vilka mikroorganismer som finns på människans hud. Staphylococcus, Corynebacterium och Propionibacterium utgör de dominerande bakteriesläktena på huden. Av jästsvampar är det mest förekommande Pityrosporum ovale and Candida spp.1

Variationen av sammansättning av mikroorganismer är stor och i studier där man försöker kartlägga människans mikrobiom fastställer man i princip att mikrofloran hos varje individ är ”nästan unik”. Vissa studier har visat att bland försökspersoner är deras bakteriesammansättning mer lik platser på sin egen kropp än jämfört med olika människor, men andra motsäger detta. Forskning visar, på samma sätt som i magtarmfloran, att en persons genetiska sammansättning, spelar roll för mikroflorans sammansättning.2 Man ser också att mikrofloran på olika platser på kroppen skiljer sig oerhört mycket. Exempelvis säger man att en torr armbåges mikroflora jämfört med en oljig pannas skiljer sig lika mycket som mångfalden mellan en tropisk djungel mot en torr öken. 3

Vikten av mångfald

En stor variation av olika organismer leder alltid till ett friskt ekosystem. Det synsättet finns i naturen i stort, och vi kan applicera detsamma för vår hud. Hud som inte påverkats av modern civilisation, så kallad ”grottmanshud” eller ”Caveman Skin” skiljde sig mycket från ”västerländsk” hud. ”Caveman skin” hade en otrolig mångfald av bakterier. Ju mindre samhällen exponeras för moderna metoder, desto större var mångfalden på huden. Det är ett tydligt bevis på att miljöfaktorer i den utvecklade världen skadar vår hud.4

Vi använder ofta en parallell till Yellowstone Park som förklarar vikten av mångfald i ekosystem. Där återinförde man vargar 1995-1996 efter att man tidigare hade tagit bort dom. Vargar hade varit en naturlig del av parken tom 1926 då man officiellt dödade en stor del av vargpopulationen för att dom hade tagit över. Men när man började döda av vargarna hände en kaskad av reaktioner som till slut ledde till förödande konsekvenser. Floder ändrade riktning, andra djurarter ökade dramatiskt tex björn, bäver & örn medan andra djur minskade. Vid 90-talet var parken en av de värsta överbetade parkerna i väst. Man förstod att man var tvungen att återinföra vargarna igen.

Det här exemplet på återinförandet av vargar belyser ett mycket viktigt koncept. Att tillägg eller avlägsnande av bara ett litet antal arter leder till icke-linjära förändringar i ekosystemet. Utrotningen och därav följande återintroduktion av bara en enda art (av många tusen) i Yellowstone orsakade omfattande och djupt rotade förändringar i hela parken. Samma ”känsliga balans” finns på huden.

Vad gör mikrofloran på vår hud?

Majoriteten av mikrofloran som lever på huden är ofarliga eller nyttiga och de spelar en viktig roll i vårt immunförsvar. Relationen är ”ömsesidigt symbiotisk,” vilket innebär att både värd och mikrober gynnas. Mikrober utgör en del av hudbarriären, och tillsammans med en persons medfödda immunförsvar, skapar de ett försvar som behövs för att upprätthålla en frisk hud.

Sebumets roll för en frisk mikroflora

Vi kan betrakta vattnets förmåga att tränga genom hudens yta som en av de mest avgörande funktioner som möjliggör mänskligt liv. Hudbarriären utgör en högeffektiv och självläkande yta utformad för att ”hålla det inre på insidan och det yttre på utsidan.” Huden ger skydd mot olika faror; kemiska (irriterande ämnen), fysiska (UV-strålning) och biologiska (patogener eller insekter).5

Sebum är fettet som hudens talgkörtlar producerar och det spelar en viktig roll i hur vår hudmikroflora formas. Det skapar en skyddande, något sur film som fungerar som en barriär mot skadliga ämnen. Denna barriär är särskilt effektiv mot alkaliska ämnen, som bakterier och virus, som annars skulle kunna vilja tränga in i huden.

Mångfalden av hudens mikrobiom är kopplad till variationer i sebum- och fuktnivåer över olika delar av ansiktet. Särskilt, P. acnes, en anaerob bakterie, kan bryta ned sebumtriglycerider till fria fettsyror (FFA) på hudens yta. Denna bakterieaktivitet ökar inte bara närvaron av FFA, utan ändrar även sammansättningen av sebum.

Dessa förändringar kan leda till överproduktion av hudceller och långvarig inflammation, vilket främjar tillväxten av sjukdomsframkallande mikrober och bidrar till tillstånd som akne. Därför är det viktigt att reglera mängden sebum som huden producerar vid framförallt acne-tillstånd.

Sebum fungerar också som en bärare av antioxidanter och antimikrobiella peptider, såsom cathelicidin, psoriasin, dermcidin och human hBD-2. Dessutom förstärker specifika fettsyror som återfinns i sebum, som linolsyra, palmitinsyra och oleinsyra, hudens antimikrobiella förmåga mot P. acnes. Andra ämnen i sebum, såsom laurinsyra och sapiensyra, har antimikrobiella egenskaper. Därför blir det, å andra sidan, så viktigt att ha en balans i att inte tvätta bort för mycket av hudens egna sebum.6

Mikroflora och hudinflammationer

I friska tillstånd trivs våra hudmikroorganismer. Störningar, dysbios, kan uppstå på grund av förändringar i hudbakteriernas sammansättning och detta kan driva vissa inflammatoriska hudsjukdomar. Många tror att bakterier är dåliga eller farliga, men problemet är alltså inte mikroorganismerna i sig utan att vi har rubbat mikrofloran.

Dysbios har kopplats till många sjukdomar; bl.a. akne, eksem, rosacea, psoriasis, fotsvamp och ringorm och hudcancer.7

Hudterapeutens syn på hudvård och mikrofloran

Vi behöver sluta förstöra hudens komplexa mikroflora och istället jobba tillsammans med huden. Det är det som är nyckeln till en frisk hud! Du kan gärna läsa vidare om om vilka ämnen som kan skada mikrofloran samt hur vi kan välja hudvård som gynnar mikrofloran.

Referenser

  1. ↩︎
  2. ↩︎
  3. ↩︎
  4. ↩︎
  5. ↩︎
  6. ↩︎
  7. ↩︎
Publicerad den Lämna en kommentar

Ekologisk Dubbelrengöring: Steg-för-Steg Guide

Allt fler människor inkluderar nu dubbelrengöring i sin dagliga hudvårdsrutin. Ibland kan det verka som om det är en praxis som enbart är nödvändig för dem som använder rikligt med smink, och du kanske själv funderar över om det är något du bör ta upp i din egen rutin. Du har säkert en hel del frågor kring detta ämne. I detta blogginlägg har vår ekologiska hudvårdsterapeut, Sara, svarat på dessa frågor och delar med sig av insikter om dubbelrengöring.

Vad är dubbelrengöring?

Dubbelrengöring är en hudvårdsrutin som innebär att man rengör ansiktet i två steg. Det första steget, steg 1, innefattar användningen av en rengöringsolja för att bryta ner makeup, smuts och överskott av olja på huden. Steg 2 innebär användningen av en löddrande rengöring för att avlägsna de resterande orenheterna och för att rengöra djupt ner i porerna.

Dubbelrengöring passar både män och kvinnor.

I Organics by Saras ekologiska dubbelrengöring använder vi en ekologisk rengöringsolja som steg 1. Därefter använder vi en ekologisk, fast överfettad tvål.

Vad innebär precleanse?

Precleanse syftar på oljerengöringen som används som steg 1, det är alltså en benämning på det första steget i en dubbelrengöring. I konventionell hudvård är en löddrande rengöring ofta den enda rengöringen, så att tillsätta en rengöringsolja innan blir då som en ”precleanse”. I Organics by Saras hudvård går vi efter en holistisk syn på huden och använder därför istället oljerengöring som huvud-rengöring så då kan man nästan kalla vår tvål som en ”after-cleanse”.

Klarare hy med dubbelrengöring

Dubbelrengöring är en effektiv metod för att grundligt rengöra huden. Steg 1 med rengöringsolja hjälper till att lösa upp smuts och makeup, medan steg 2 med en fast tvål avlägsnar dessa orenheter och rengör huden djupt. Det ger en renare, klarare och mer strålande hy. Detta kan vara speciellt fördelaktigt när du haft produkter på huden som täppt till (tex smink eller solskydd) eller om du har en acnebenägen hud som lätt blir tilltäppt och får pormaskar.

Vilka hudtyper gynnas mest av dubbelrengöring?

Alla hudtyper kan dra nytta av dubbelrengöring, men det kan vara särskilt fördelaktigt för personer med fet hud eller de som använder mycket makeup. Steg 1 med rengöringsolja kan även vara skonsam mot torr hud och bidra till att återfukta den. Läs lite längre ner hur du kan anpassa dubbelrengöring för olika hudtyper.

Män som har skägg har stor fördel att tvätta sitt skägg enligt denna princip med dubbelrengöring, för att göra skägget mjukt, men också för en välmående hud under skägget.

Ekologiska produkter till dubbelrengöring

I en ekologisk dubbelrengöringsrutin används en ekologisk rengöringsolja som steg 1 och en fast överfettad tvål som steg 2. Det är viktigt att välja produkter som är utan tillsatser som tex konserveringsmedel och annat onödigt för att skona huden och miljön.

Rengöringsolja som steg 1

Välj en rengöringsolja som passar din hudtyp. Organics by Sara har tre olika rengöringsoljor som alla kan användas som rengöringsolja i dubbelrengöring. Här kommer mina bästa tips för att anpassa till din hudtyp:

Torr / normal / mogen – Välj Cleansing Oil Tea Tree.

Känslig – Välj Cleansing Oil Senstive Skin

Finnar / blandad /acne – Välj 1 pump Cleansing Oil Tea Tree + blanda med 1pump Eye makeup remover. Genom att blanda med remover får du mer djuprengöring.

Löddrande rengöring som steg 2

Det är oerhört viktigt att välja en bra rengöring som steg 2. Här behöver du välja du en mild rengöring, annars är risken att du torkar ut huden och då blir huden mer obalanserad. Det är motsatsen till vad vi vill åstadkomma. Huden ska inte kännas stram efter rengöringssteget del 2. Därför rekommenderar vi Organics by Saras fasta, överfettade tvålar. De är inte uttorkande och dåliga tvålar som man kanske tänker när man tänker en tvål. Dessa är helt suveräna, är tillverkade för hand enligt traditionella hantverksmetoder med ekologiska oljor och lut. De är överfettade samt innehåller naturligt glycerin från oljorna vilket innebär att de återfuktar huden.

Så utför du dubbelrengöring med ekologisk hudvård: Steg för steg

Jag använder mig av de klassiska två stegen med en modifiering i steg 2. Detta blir mer skonsamt för huden och ger en mer balanserad hud.

  • Steg 1: Applicera den ekologiska rengöringsoljan på torr eller fuktig hud (jag föredrar fuktig) och massera försiktigt för att bryta ner makeup och smuts. Massera minst 15 sekunder. För ännu mer djuprengöring massera längre stund, upp mot 2 minuter. Ju längre du masserar kan du känna att det blir som ”grus” under fingrarna. Tvätta bort med en rengöringssvamp.
  • Steg 2: Använd den fasta överfettade tvålen för att rengöra huden noggrant. Löddra upp i handen med vatten, tillsätt rengöringsoljan du hade i steg 1 eller Eye makeup remover. Eye makeup remover gör det ännu krämigare. Fortsätt löddra upp i handen tills du får en riktigt krämig mjölk. Massera upp i ansiktet. Skölj noggrant av med vatten och tvätta med svampen igen. Dubbelrengöringen är klar. Följ upp med ansiktsvatten och insmörjande serum/ansiktsolja/balm.

Vanliga misstag och nackdelar med dubbelrengöring

Ett vanligt misstag med dubbelrengöring är att använda en för aktiv/stark rengöring som rengöring två. Det är mycket viktigt att välja en mild rengöring som steg 2, det är så man kan få vinsten med en klar hy utan att torka ut huden för mycket.

Det är också viktigt att använda ljummet vatten och inte för varmt, eftersom att för varmt vatten löser ut hudens eget skyddande fett vilket också resulterar i torr hud.

Hur anpassar man sin dubbelrengöringsrutin efter årstider eller behov?

Du kan anpassa din dubbelrengöring på flera sätt beroende på din hudtyp eller årstid. Tex om du upplever att du får fördelarna med en klar hud, men upplever huden lite torr, då kan du öka på mängden olja som du använder i tillsammans med rengöring 2. Det kan kompensera upp för torrheten.

Dubbelrengöring är inte optimalt för en torr och känslig hud. Om du har känslig hud, testa gärna produkterna på en liten yta för att se om de fungerar för dig. Undvik att använda för mycket kraft vid massagen och se till att tvålen inte torkar ut din hud. I så fall kan du behöva justera produkterna eller användningsfrekvensen. Tex gå tillbaka till att enbart rengöra i ett steg och inte två.

Dubbelrengöring och hudens mikroflora

För att skona hudens mikroflora är det viktigt att inte tvätta hudens för ”duktigt”. Att blanda sin löddrande rengöring med olja är därför en unik metod som jag själv utvecklat som jag tycker är helt suverän för att motverka att hudens mikroflora ska ta stryk. Min upplevelse är att när du gör så skonar du den så mycket som möjligt. Vill man dock skona den ännu mer, är det alltid det bästaa tt undvika löddrande produkter helt och hållet.

Publicerad den Lämna en kommentar

Vad är essence hudvård?

Essence har blivit ett allt vanligare begrepp inom hudvård, men vad är det för typ av produkt egentligen? Varifrån kommer begreppet, hur används det och är det en produkt som behövs? Vår hudterapeut Sara reder även ut om det finns essence inom ekologisk hudvård.

 Vad är essence i hudvård?

Essence i hudvård är en mer aktiv hudvårdsprodukt som ska boosta en viss effekt i huden. Det är ofta i vattenform, tex som ett ansiktsvatten, ett lättflytande serum eller lätt emulsion. Produkter som ska ge mer effekt tenderar att vara lätta och med mindre molekyler så att de ska kunna tränga djupt ner i huden och dessutom med en högre andel aktiva ämnen. Essence boostar fukthalten i huden och i och med det kan nästföljande hudvård tränga in bättre och därmed göra mer nytta, vilket gör hela hudvårdsrutinen mer effektiv. 

Vad kommer begreppet essence i ansiktsvård ifrån?

Essence hudvårdsprodukter har sitt ursprung i Korean Beauty, s.k K-beauty där man applicerar hudvård i flera lager. K-beauty rutiner har ofta mer än 10 steg och i denna typ av rutin är essence är ett steg.Om man inte följer en K-beauty rutin, har man antagligen inte en essence i sin hudvårdsrutin, utan har antagligen istället ett ansiktsvatten eller tunnare serum. 

Hur används essence i hudvård?

För att få bäst effekt av hudvårdsrutiner bestående av flera steg, sk layering, är det viktigt att lägga produkterna i rätt ordning. Du börjar med den tunnaste produkten till den fetaste. Essence är en tunn produkt som ska läggas efter rengöring och ansiktsvatten men innan de är lite mer näringsrika, fylliga serumen och krämer. Essensen appliceras sparsamt, ofta några droppar som klappas in i huden. Effekten är att bidra med fukt till huden och se till att de mer fylliga produkterna kan penetrera huden bättre. Man följer alltså upp med flera andra produkter efter att man applicerat essence. 

Behövs ett serum eller ansiktskräm efter essence?

Ett essence är en mycket tunn produkt och du behöver en fylligare och mer skyddande produkt ovanpå. Du behöver alltså ett serum, ansiktskräm eller ansiktsolja ovanpå ett essence.

Vilka fördelar har essence i hudvård?

Eftersom de är tunnare och kan penetrera djupare ger de en djup återfuktning av ansiktshuden. Det är speciellt bra om du har en yttorr hud eller om du vill uppnå s.k “glass skin” som också är ett koreanskt myntat begrepp. Det handlar om att få ett glowigt och återfuktat resultat likt ett kristallklart glas. 

För vilka hudtyper passar essence?

Essence är en så pass tunn produkt att den passar alla hudtyper, men det du kan behöva förändra mellan hudtyperna är produkter som följer efter essence. En torr hud har framförallt brist på fukt och därför är det bra att tillsätta djupverkande fuktgivande produkter i sin hudvårdsrutin för att motverka detta. För en fet hud är det viktigt att inte tillsätta tilltäppande eller för feta produkter till huden. Ett essence är en tunn produkt som inte riskerar att täppa till utan enbart ge fukt, därför kan essence vara passande för att ge den fukt en fet hud behöver utan att riskera att täppa till. Men det är inte en nödvändighet eftersom du troligen har rätt bra fukthalt i huden redan. Det är däremot nödvändigt att smörja dig med en tunn mjukgörande produkt, tex ett serum,  som ofta kan ersätta fuktbehovet som essencen skulle täcka. 

Du kan hitta essence speciellt anpassade för mogen hud som tex arbetar med åtstramning av huden. Sådana produkter kan vara fördelaktigt om du vill arbeta specifikt antiage och samtidigt fuktgivande för att motverka torrhetsrynkor. Vattenbaserade produkter vilket ett essense är innebär alltid risk för irritation. Essence kan därför vara ett steg som kan innebära onödigt aktiva och irriterande ämnen för en känslig hud.

Essence inom ekologisk hudvård

Inom ekologisk hudvård har man ett holistiskt synsätt som innebär att man ser till helheten och att man försöker tänka så hållbart som möjligt. Det innebär en mer minimalistisk hudvårdsrutin än 10 steg, istället arbetar man ofta med 3-6 steg. Essence är därför ett steg som ofta hoppar över. Man kan i Där ansiktsvatten är steg 2 och serum är steg 3. 

Alternativ till essence

Man kan säga att essence är en blandning av ansiktsvatten och ett lättflytande serum och därför finns det alternativ till essence i hudvård.

Skillnad mellan essence och boosters

En booster är ofta ett annat namn för serum och ska boosta på samma sätt som ett serum gör. Ofta är en essence lite mer lättflytande än en booster och ger generellt då mer fukt till huden. Både essencer och boosters kan ha olika målinriktningar för hudvården tex antiage, fukt etc. 

Skillnad essence och serum

Skillnaden mellan essence och serum är detsamma som för booster. En essence är alltså mer lättflytande än ett serum och essencer ger generellt mer fukt, men de kan också ersätta varandra. Det finns tex serum som är mycket fuktgivande och liknar essencer. 

Skillnad essence och ansiktsvatten

Generellt används ett ansiktsvatten som ett mer rengörande steg efter rengöring där man sveper bort eventuellt smink och smuts som finns kvar på huden samt pH-justera tillbaka huden till ett mer surt pH. Ansiktsvattnet har då mer rengörande egenskaper, medan essence har mer fuktgivande. I en k-beauty-rutin tar du alltså först ansiktsvatten för att sedan följa upp med en essence innan du applicerar ett serum. 

Hudterapeuten tipsar – Organics by Sara om essence? 

Essence i all ära, det är en djupverkande återfuktande produkt i en hudvårdsrutin, men den bygger på en rutin bestående av många steg. Jag som ekologisk hudterapeut anser att det är viktigt att ge huden det huden behöver för att göra sitt jobb, men inte ta över hela jobbet. Det finns både risk att huden blir “bortskämd” men framförallt risken att skada hudens mikroflora. Ju färre produkter du sätter på huden, desto mindre risk för irritation och inflammation i huden. Vi ser tex att många ingredienser som hudvård innehåller idag påverkar vår mikroflora negativt och vår mikroflora är helt nödvändig för att vår hud ska hålla sig frisk och välmående. 

Huden behöver fukt och fett och om du blandar ansiktsvatten (steg 2) med serum (steg 3) så får du motsvarande fuktgivande, djupverkande effekt som en essence skulle ha, men utan de syntetiska kemikalier som essence ofta innehåller. Vi slipper alltså de ingredienser som kan skada vår hud men ger den nyttan. Därför är ett essence inte något som vi har i vår hudvårdsserie.