Publicerad den Lämna en kommentar

Milier – Få bukt och förebygg knottror runt ögonen

Besväras du av små knottror på huden runt ögonen? Oroa dig inte, det kan vara milier, men det finns hjälp att få. Som ekologisk hudterapeut delar jag med mig av några tips för att förebygga och behandla dessa små vita cystor.

Vad är milier och varför uppstår de?

Milier är små vita cystor, knottror eller kulor som oftast dyker upp kring ögonen eller på kinderna. Dessa cystor/fettknölar bildas av en överproduktion av talg och keratin (naturligt protein). Keratinet och talget bildar små bubblor under huden som visar sig som små, vita knottror på hudytan.

Det är viktigt att skilja på milier och vita pormaskar, då milier saknar poröppning samt ligger under hudytan och att försöka klämma dem kan leda till ärr och andra märken på huden.

Varför får man milier?

Milier kan uppstå av olika anledningar; Torrhet på huden, speciellt yttorrhet, kan vara en orsak. Överproduktion av talg, vanligtvis kopplad till fet hudtyp eller hormonella förändringar, är en annan faktor. Användning av fel produkter för din hudtyp (tilltäppande produkter), överbehandling av huden och livsstilsfaktorer som överexponering för sol och rökning kan också bidra till uppkomsten. Det är också vanligt att glasögonbärare får det runt ögonen.

Det är också vanligt förekommande hos bebisar, då kallas det babyfinnar elller hormonprickar.

Förebygga uppkomsten av milier: 5 tips från en hudterapeut

Se över din ögonkräm

Använd produkter som är anpassad till den känsliga huden runt ögonen. Undvik för feta produkter som täpper till, välj gärna en produkt som hjälper till att bevara fukt. Om du fått milier runt ögonen är det ofta pga att det blivit tilltäppt där. Det kan handla om en för fet concealer, eller smutsiga sminkborstar.

Tvätta glasögonen ofta

Om du bär glasögon är det extra vanligt att få milier. Genom att varje vecka tvätta glasögonskalmen med diskmedel som löser upp fettet som samlats på bågarna kan du undvika milier.

Exfoliera regelbundet

Exfoliering avlägsnar döda hudceller och kan hjälpa till att förebygga milier. Använd en mild peeling 1 gång i veckan, även under ögonen, om det är där du har besvär. Eftersom milier kan komma av tex yttorrhet, är det viktigt att du heller inte över-exfolierar. Innan du börjar exfoliera mer är det viktigt att du försöker förstå varför just du får milier. Är det för att du har för tilltäppande produkter runt ögonen eller trex torkar ut din hud? För om det är pga uttorkning kommer mer exfoliering inte att hjälpa.

Ditt smink och dina sminkborstar kan ge milier

En vanlig anledning är för tilltäppande produkter och det gäller inte enbart hudvårdsprodukter utan också smink. Se därför till att kolla igenom ditt smink, kanske har du en concealer som är för tilltäppande för din hud runt ögonen, eller en rouge om du får det på kinderna. Tex om du har en fet hy som lätt blir tilltäppt och har en rouge med ricin eller kokosolja kan man det vara en anledning.

En annan vanlig anledning till att man får milier är att man använder smutsiga sminkborstar. Sminkborstarna samlar upp fett från huden, döda hudceller och smink som blir en enda gegga på huden som kan täppa till. Tvätta därför alltid dina sminkborstar 1 gång i veckan. Om du använder flytande foundation eller concealer är det bäst att tvätta den efter varje användning. Borsten måste inte vara helt torr när du använder den nästa gång, så du behöver inte vara orolig för att en inte hinner torka. Organics by Saras tvålar är perfekta för att tvätta dina sminkborstar.

Hudterapeutens tips för att bli av med milier

Kläm inte milier

Försök inte att klämma eller ta bort milier själv, det kan skada huden och leda ofta till inflammation och ärrbildning.

Kan försvinna av sig själv

Milier försvinner oftast av sig själva över tid, men du kan också exfoliera regelbundet för att underlätta processen. Om du inte vill vänta, konsultera en certifierad hudterapeut för professionell borttagning med en steril lansett eller nål.

Ta hjälp av ett proffs

Besök en hudterapeut för att få professionell hjälp. Hudterapeuten kan använda en steril lancett för att skapa en utförsgång och försiktigt pressa ut milien.

Sammanfattningsvis, ha tålamod, exfoliera regelbundet och sök professionell hjälp om du behöver hjälp ta bort envisa milier. Genom att följa mina råd kan du bidra till att förebygga och behandla dessa små knottror på ett effektivt sätt. Lycka till!

Publicerad den Lämna en kommentar

Hudvårdstips för stram hud

Känner du ibland att din hud stramar och verkar vara i behov av extra omsorg? Den känslan när huden tycks vara en storlek för liten är något många av oss upplever, särskilt när årstiderna skiftar och luften blir kall och torr. Det är viktigt att förstå varför huden känns stram och vad som kan ligga bakom detta. I det här blogginlägget kommer vi att utforska möjliga orsaker och ge dig några användbara tips för att vårda din torra hud.

Varför känns min hud stram?

Vår hud är vår kropps naturliga barriär mot yttre påfrestningar som väder, föroreningar och kemikalier. När hudbarriären är intakt och balanserad, bibehålls fuktigheten i huden. Men olika faktorer kan påverka denna balans, vilket resulterar i en känsla av stramhet. Årstidsväxlingar, särskilt övergången till torr och kall luft, kan vara en stor bov i dramat. Även personer med normalt fet hud kan uppleva ökad torrhet under sådana förhållanden.

Vad kan ha orsakat att huden känns stram?

Det finns flera möjliga orsaker till att huden känns stram. En vanlig faktor är yttorrhet, vilket innebär att den yttre delen av hudens översta skikt saknar tillräckligt med fukt. Detta kan uppstå när huden utsätts för kalla vindar, låg luftfuktighet och temperaturförändringar. Användningen av produkter som torkar ut huden eller felaktig hudvård kan också vara en stor faktor.

Oljerengöring för stram hud

Oljebaserad rengöring innebär att du tvättar ansiktet med olja istället för något som löddrar. Det är i rengöringssteget som vi oftast rubbar hudens barriär och då kan göra störst nytta om vi byter till en bättre. Testa en oljebaserad rengöring, dvs en oljerengöring och se vilka fördelar det kan göra för din strama hud.

Hudvårdstips för stram hud

  1. Byt till en oljerengöring: På Organics by Sara har vi två oljerengöringar för ansiktet; en oparfymerad för känslig hud och en balanserade för alla hudtyper.
  2. Serum: Lägg till ett återfuktande serum i din dagliga hudvårdsrutin. Serumet jobbar djupgående för att ge extra fukt och stärka hudens elasticitet. Välj mellan Organics by Saras Oil Serum Sensitive Skin för känslig hud eller Antioxidant för alla hudtyper. En nyckelingrediens i serumen är glycerin som binder fukt till ansiktet.
  3. Fuktmask: Inför en rutin med ansiktsmask en eller ett par gånger i veckan för intensiv fukt för en stram hud. Förbättra resultatet genom att peela huden innan användning, om du upplever att hudvårdsprodukter har svårt att absorberas genom huden. Testa vår Powder Facial Mask, du kan med fördel blanda i en liten sked turkisk/grekisk yoghurt när du blandat masken med vatten, för lite extra naturlig mjölksyra som återfuktar.
  4. Ansiktsolja: Komplettera din rutin med en ansiktsolja eller balm. Denna lite fetare hudvårdsprodukt ger näring och ökar fuktnivån i huden genom att tillföra fettsyror och vitaminer.
  5. Nattprodukt: Använd gärna en fetare produkt till natten. Natten är optimal för att reparera och återuppbygga huden. Här tipsar vi om Organics by Saras Facial Balm Antioxdiant.

Se över dina hudvårdsprodukter och rutiner för att anpassa dem efter årstidens krav. Prova dessa tips och utforska vad som passar din hud bäst för att få bukt med din strama hud. En balanserad och välmående hud är nyckeln till att förebygga stramhet och behålla dess naturliga lyster. Kom också ihåg att välja produkter som passar din hudtyp och överväg ekologisk hudvård för en mer hållbar skönhetsrutin.

Publicerad den Lämna en kommentar

Få bort akneärr – naturliga huskurer för akneärr

Introduktion – få bort akneärr naturligt

I det här blogginlägget fördjupar vi oss inom naturlig hudvård för att minska och ta bort akneärr på ett skonsamt sätt. Många av oss har känt frustrationen över dessa envisa ärr, men oroa dig inte – det finns många naturliga metoder som kan hjälpa till att främja läkning och återställa huden efter akne. Här är några effektiva strategier och naturliga ingredienser som du kan inkludera i din dagliga hudvårdsrutin för att bekämpa akneärr och återfå en strålande hud genom naturliga huskurer.

Generella metoder att få bort akneärr

Det finns olika metoder och tillvägagångssätt för att minska och få bort akneärr. För att förstå vilka ingredienser och metoder som vi kan använda oss av naturligt behöver vi först förstå de generella metoderna som finns.

Peeling för att få bort akneärr

Det finns både kemiska peelings (syror/baser) och mekaniska (fysiska korn). Metoden går ut på att avlägsna yttersta hudlagret och stimulera nyproduktion av hudceller. Det finns olika grader av styrka och även peeling-metoder som enbart utförs av terapeuter tex microdermabrasion.

Det finns flertalet naturliga och ekologiska peelings på marknaden, både kemiska och mekaniska. Kemiska peelings med tex fruktsyror finns flertalet inom ekologisk hudvård. Titta efter AHA-syror i innehållsförteckningen, tex Lactic acid dvs mjölksyra eller glycolic acid. Du kan också hitta Witch Hazel Extract som innehåller gallic acid som är en AHA-syra.

BHA-syror i ekologisk hudvård är mindre vanligt, desto vanligare att vi ser tex Salix Alba (Willow) Bark Extract (vitpilsextrakt) som sägs vara en naturlig motsvarighet till salicylsyra (en BHA-syra).

Dermaroller eller microneedling

Dessa tekniker använder små nålar för att stimulera hudens naturliga läkningsprocess och kan minska ärr samt förbättra hudens textur. Dermarollers och microneedling kan ge goda effekter, men enbart om de görs på rätt sätt. Därför ska du alltid enbart göra dessa typer av behandling på salong med en utbildad terapeut.

Det har uppkommit en behandling på senare tid som heter Algpeeling/algneedling, som bygger på ett ämne man utvinner från sötvattensvampen. Detta ämne ser ut som ett pulver, men under mikroskåp är det som vassa kristaller som gör små hål/kanaler i huden. Det är på ett sätt som microneedling, men utan nålar. Hur naturlig den är kan jag dock inte svara på. Kommentera gärna om du har mer kunskap om den metoden.

Laserbehandlingar, fillers och kirurgiska ingrepp

Laserbehandlingar kan stimulera kollagenproduktionen och förbättra ärrstrukturen. Fillers, såsom hyaluronsyra, kan användas för att fylla i ärrgropar och göra dem mindre synliga temporärt. Det finns även kirurgiska ingrepp för att få bort tex ärrgropar. Fillers eller kirurgiska ingrepp är inte naturliga metoder, däremot kan lasermetoder anses relativt naturliga. Det innebär ändå inte användning av syntetiska kemikalier och anses av många ingå i mer alternativa/naturliga metoder.

Hudvårdsprodukter med retinoider

Retinoider, såsom tretinoin är olika typer av A-vitamin, kan bidra till att öka cellförnyelsen och minska ärrbildning genom att främja kollagenproduktionen. Det finns produkter både på recept och receptfritt. Retinol är en sorts retinoid som flitigt pratas om i hudvårdsvärlden. Den mer naturliga varianten av retinol är den naturliga ingrediensen bakuchiol som man kan hitta i alltfler naturliga hudvårdsprodukter. Det finns även betakerotenoider som är ett förstadium till vitamin A i de vegetabiliska oljorna med orange färg, tex karanjaolja, vetegroddolja, morotsolja osv.

Antioxidanter: C-vitamin och E-vitamin mot akneärr

Hudvårdsprodukter som innehåller vitamin C och E kan bidra till att främja läkning och minska inflammation, vilket kan gynna ärrreducering. Vitamin C främjar kollagenproduktion och Vitamin E är även känd som ”reparationsvitaminet” och hjälper alltså till att läka ärr. C-vitamin och E-vitamin kan du hitta i naturliga och ekologiska hudvårdsprpdukter. Tex naturliga oljor är rika på antioxidanter och innehåller E-vitamin, vissa mer än andra.

Användning av solskyddsprodukter

Användning av solskyddsfaktor är avgörande för att förhindra att ärr blir mörkare vid exponering för solen. Detta blir därför extra viktigt om du har pigmenteringsärr från akne (röda eller mörka fläckar).

Det finns flertalet naturliga och ekologiska solskyddsprodukter som funkar utmärkt för att naturligt minska risken för akneärr. Du bör också använda det flitigt när UV-index är över 3 om du har acneärr som du vill ska läka snabbare.

Naturliga huskurer för att minska akneärr

Mekanisk peeling med florsocker

Kika in mitt recept på en egengjord peeling med florsocker som peelande korn. Det är en utmärkt, snäll peeling som du kan göra 1 gång i veckan för att stimulera cirkulation och nyproduktion av hudceller.

Honung mot akneärr

Honung hjälper till med sårläkning och används även på ärr, det är en av mina personliga favoriter. Det innehåller naturligt syror som hjälper till att peela huden och få en fräsch hud. Om du blandar det med en lermask blir det en superfin ansiktsmask mot finnar och ärr. Blanda 1 sked Powder Facial Mask (eller valfri lermask i pulverform) med 2 skedar honung. Blanda till en smet och applicera på ren hud. Låt verka ca 15min.

DIY Ansiktsvatten med naturlig AHA-syra från daggkåpa

Daggkåpa är en växt som finns rikligt på våren och sommaren i Sverige, därför passar jag alltid på att plocka och göra mitt eget peelande ansiktsvatten på daggkåpa. Du kan koka ett extra starkt te också för att göra peelande vatten för torra fötter på våren/sommaren.

Äppelcidervinäger mot akneärr

I äppelcidervinäger finns ättiksyra som är en naturlig AHA-syra som hjälper till att peela huden. Om du använder ett hydrolat eller naturligt ansiktsvatten (som inte innehåller syror) kan du med fördel droppa i 10% äppelcidervinäger. Det passar tex utmärkt i våra ekologiska ansiktsvatten.

Blekande ansiktmask med gurkmej och yoghurt

Det finns massvis med recept där du kan göra en egen ansiktsmask med blekande ingredienser som alltså är extra bra mot ärr. Camilla Hamid har ett fint recept med honung (blekande), gurkmeja (blekande), yoghurt (mjölksyra) och citron (C-vitamin).

Summering

Att ta bort akneärr naturligt kräver tålamod och att du är konsekvent. Genom att integrera dessa metoder i din hudvårdsrutin kan du främja en hälsosam hudläkning och gradvis minska synligheten av dina ärr. Tänk på att alla hudtyper är unika, så det är viktigt att testa och anpassa dessa metoder efter dina egen hudbehov. Ge din hud kärleksfull vård på naturligt vis. Tipsa mig gärna om dina egna huskurer och erfarenheter genom att kommentera nedan.

Publicerad den Lämna en kommentar

Förståelse av akneärr och förebyggande åtgärder

Akneärr/acneärr är ett vanligt problem som många står inför efter att ha hanterat akne. För att hantera detta ämne kommer vi i detta blogginlägg utforska vad akneärr är och varför de uppstår. Dessutom kommer vi att erbjuda användbara förebyggande åtgärder för att minska risken för ärrbildning. Vi kommer också titta närmare på hur dessa ärr och fläckar kan variera beroende på svårighetsgraden av den tidigare upplevda aknen.

Vad är akneärr?

Akneärr är förändringar i hudens struktur som uppstår som ett resultat av svår akne eller felaktig hantering av befintlig akne. Dessa ärr kan vara i form av ärrgropar (s.k. atrofiska ärr), röda fläckar (s.k. postinflammatorisk hyperpigmentering) eller generell ojämn hudtextur.

Ärren och fläckarna kan uppenbara sig på olika sätt beroende på allvarlighetsgraden av den tidigare aknen. Vid mild akne blir det oftast bara röda eller mörkare fläckar på huden, medan svårare akne kan leda till bildandet av ärrgropar och en ärrig hudstruktur.

Varför uppstår akneärr?

För att förstå hur man förebygger acneärr är det viktigt att känna till de underliggande orsakerna. Ofta bildas ärr när akne inte behandlas korrekt eller när det finns en överdriven inflammatorisk reaktion i huden. Genetik och hudtyp spelar också en roll i hur benägen en person är för ärrbildning.

Effektiva förebyggande åtgärder

Tidig och Korrekt Behandling av Akne

Att hantera akne från dess början är av yttersta vikt för att minska risken för ärrbildning. Genom att söka professionell hjälp och använda effektiva behandlingsmetoder kan du förebygga svårigheter och främja en snabbare läkningsprocess. Regelbunden hudvård och anpassade produkter är nyckeln till att hålla akne under kontroll och minimera risken för permanenta ärr. Utvärdera svårighetsgraden av din akne. Det är viktigt att söka professionell hjälp och behandla svår akne effektivt från början för att minska risken för ärrbildning. Det finns också flera olika typer av akne, tex hormonell akne, rosacea akne.

Undvik att pilla och klämma

Att pilla på och klämma finnar försämrar i princip alltid tillståndet och ökar risken för ärrbildning. Genom att du undviker detta beteende minskar du risken att ärr uppstår. Låt istället aknen läka naturligt eller sök professionell hjälp för säkra extraktioner. Att respektera hudens läkningsprocess är avgörande för att undvika onödiga ärr.

Välj hudvårdsprodukter med omsorg

Välj hudvårdsprodukter som är anpassade för akne och undvik överdriven användning av potenta kemikalier. Mild och skonsam hudvård främjar läkningsprocessen och bidrar till att förhindra onödiga inflammationer som kan leda till ärrbildning. Om du behöver råd vilka produkter som passar dig kontakta oss eller besök en hudterapeut i ditt område. Jag rekommenderar dig att besöka en hudterapeut som arbetar holistiskt eftersom du får bäst läkning genom att se till helheten; både hudvård, kost, livsstil och mental hälsa. Kika gärna in mina tips om huskurer för att få bort acneärr.

Skydda huden från solen

Solen kan förvärra ärr och göra dem mer synliga. Använd alltid solskyddsfaktor för att skydda din hud mot skadlig UV-strålning. Detta hjälper inte bara till att förhindra ytterligare skador utan bidrar även till att bevara hudens jämnhet och färgton. Investera i solskyddsprodukter som är anpassade för din hudtyp, läs vårt inlägg om tips vid solskydd vid fet hy. I Sverige är det inte nödvändigt att solskydd året om, utan räcker att ha vår-höst, när UV-index är över 3.

Hälsosam livsstil och kost

En balanserad livsstil och en näringsrik kost har ofta positiv inverkan på hudhälsan. Drick tillräckligt med vatten, ät en mångsidig kost rik på antioxidanter och vitaminer, och undvik överdriven konsumtion av processad mat. Regelbunden motion främjar även cirkulationen, vilket kan stödja hudens naturliga läkningsprocess och minimera ärrbildning.

Summering

Att förstå akneärr och vidta förebyggande åtgärder är avgörande för att bibehålla en hälsosam hud. Genom att integrera dessa tips i din dagliga hudvårdsrutin kan du minimera risken för ärrbildning och främja en bättre hudkvalitet på lång sikt. Kom ihåg att varje person kan uppleva ärr på olika sätt, och en individanpassad strategi är nyckeln till framgångsrik hantering av akneärr.

Publicerad den Lämna en kommentar

Stärk hudens barriär med ekologisk hudvård

Hudbarriären är en sköld

Hudens barriär fungerar som ett skyddande sköld mot yttre påverkan. Det handlar om att skydda från bakterier, föroreningar och UV-strålning. Det är essentiellt för att hålla huden frisk och skyddad.

Vad består hudens barriär av?

Hudbarriären utgör kroppens första försvarslinje mot yttre påfrestningar och utgörs av det yttersta lagret av huden, kallat stratum corneum. Detta lager består huvudsakligen av döda hudceller, även kända som keratinocyter, som binds samman av lipider (fetter) och proteiner. Lipiderna, såsom ceramider, kolesterol och fettsyror, spelar en avgörande roll genom att bilda en hydrofob barriär som håller fukt inne och skyddar mot förlust av vatten. Proteiner bidrar till att stärka strukturen och reglera cellernas samverkan. Tillsammans skapar dessa komponenter en komplex och dynamisk barriär som skyddar huden från skadliga mikroorganismer, miljögifter och uttorkning, samtidigt som den bibehåller hudens optimala fuktbalans.

Kallt väder och starka rengöringar skadar barriären

Faktorer som väder, miljöförändringar och användning av aggressiva produkter kan rubba hudens naturliga balans och påverka dess förmåga att fungera som en effektiv barriär. Det kan exempelvis handla om att det är kallt väder utomhus vilket resulterar i en torr luft. Den torra luften snor fukt från huden och leder till yttorrhet och en känsla av stram hud.

En annan vanlig negativ påverkan på hudbarriären är vilka hudvårdsprodukter som vi rengör ansiktet med. Ansiktsrengöringar är till för att lösa upp fett, smuts och smink. Om du använt en för stark rengöringsprodukt kommer din hud kännas stram och torr efter rengöringen. Detta är ett tecken på att din hudbarriär har påverkats negativt. Välj alltid en rengöring där din hud känns återfuktad och len efteråt för att göra minimal skada på hudbarriären.

Andra saker som påverkar hudens barriär negativt är:

– Varmt vatten. Hudens fetter smälter och gör din torr. Tvätta därför alltid ansiktet med ljummet vatten och duscha inte för länge.

– Överdriven peeling skrubbar bort hudens yttersta lager, så var därför sparsam med peelings på tex vintern eller om du upplever huden torr.

– UV-strålning. Ha därför alltid SPF när du utsätts för UV-index över 3. På vintern i Sverige är UV-index under 2 och därför behöver du inte SPF på vintern, men på sommaren är den mellan 4-8 och du bör ha SPF då.

Vanliga tecken på en skadad hudbärriär

Tecken som torrhet, yttorrhet, rodnad och känslighet kan indikera en obalanserad hudbarriär. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa signaler och anpassa hudvårdsrutinen därefter.

Oljebaserad hudvård stöttar hudens barriär

Oljebaserade produkter kan hjälpa till att återställa och stärka hudens barriär genom att tillföra essentiella fettsyror och näringsämnen. Dessa ingredienser kan bidra till att bevara fukt och skydda huden. Därför är det så viktigt att välja en oljebaserad rengöring.

Saras bästa tips för att stärka hudens barriär

  • Tvätta ansiktet med oljebaserad rengöring, och enbart på kvällen.
  • Smörj huden med antioxdiant-rika oljebaserade produkter (tex serum, balm och ansiktsoljor). Antioxidanter skyddar mot de skador som UV gör på huden.
  • Återfukta huden för att motverka uttorkning, det gör du via tex oljebaserade produkter som kapslar in fukten, men också att tillsätta fuktgivande produkter med tex glycerin i.

Du kan läsa mer om hudens barriär hos 1177.

Publicerad den Lämna en kommentar

DIY Ansiktsskrubb – Gör din egen florsockerpeeling

Välkommen till vårt senaste blogginlägg där vi delar med oss av ett beprövat recept för att skapa din egen naturliga peeling med ingredienser du redan har i ditt skafferi, nämligen florsockerpeeling. Vi är stolta över att ha rekommenderat och använt detta recept i över 15 år, och det har alltid varit en succé!

Recept Florsockerpeeling

Ingredienser:

  • 0,5 msk florsocker
  • 1 msk ekologisk olja (olivolja, rapsolja eller använd vår Cleansing Oil för extra fördelar)

Blanda dubbelt så mycket olja som florsocker. Blanda ihop till en mjuk ”smet”.

Att välja florsocker istället för vanligt socker är viktigt eftersom det är skonsammare mot huden. Vanligt socker kan lätt orsaka rivskador, och salt, som ibland används i peelings, kan svida på känslig hud. Den olja du väljer är flexibel; välj mellan en kallpressad matolja eller en specifik olja för ansiktet, som vår Cleansing Oil Tea Tree för en doftande och terapeutisk upplevelse.

Varför ekologiska produkter?

Att använda ekologiska produkter i din hudvårdsrutin är mer än bara ett trendigt val. Ekologiska ingredienser är skonsamma mot miljön och din hud. Vår Cleansing Oil, med Tea Tree och Rosengeranium, ger inte bara en underbar doft utan också terapeutiska fördelar. Om du är doftkänslig eller har känslig hud, välj en oparfymerad olja istället.

Oljebaserad hudvård och dess fördelar

Konceptet oljebaserad hudvård har vunnit popularitet, och med goda skäl. Naturliga, ekologiska oljor hjälper till att rengöra, återfukta och skydda huden utan att överbelasta den. Vår florsockerpeeling, baserad på olja, passar alla hudtyper, inklusive den mest känsliga. Prova även gärna detta beprövade hemma-SPA-recept med dina barn för en rolig och avslappnande stund.

Tips och vanliga frågor för florsockerpeeling

Användning av florsockerpeeling

Hur ofta ska man peela ansiktet? Vi rekommenderar högst 1 gång per vecka, gärna varannan vecka, för att undvika att stressa och skada huden.

Ska jag låta peelingen verka eller tvätta av direkt?

Tvätta bort peelingen direkt efter applicering och en rund massage över hela ansiktet.

I vilken ordning i hudvården ska jag använda peeling?

Peela på ren hud, följ upp med en ansiktsmask, tvätta av den, och avsluta med din vanliga fuktighetsrutin. Särskilt viktigt att återfukta om du har torr hud.

Vilka är fördelarna med att göra en egen peeling jämfört med att köpa färdiga produkter?

Att göra din egen peeling ger dig kontroll över ingredienserna, undviker onödiga tillsatser och kan vara mer kostnadseffektivt.

Vad är mikroplaster och varför bör man undvika dem i peelings?

Mikroplaster är små plastpartiklar som kan vara skadliga för miljön och kan orsaka skador på huden. Genom att använda naturliga ingredienser som florsocker undviker du dessa risker och bidrar till en mer hållbar hudvård.

Vad är skillnaden mellan mekanisk och kemisk peeling? Mekanisk peeling, som florsockerpeeling, använder fysiska partiklar för att exfoliera huden. Kemisk peeling använder kemiska ämnen för att lösa upp döda hudceller.

Vad är skillnaden mellan ansiktsmask och peeling, och varför bör jag använda båda?

En ansiktsmask ger näring och fukt, medan peeling exfolierar och tar bort döda hudceller. Båda kompletterar varandra för en hälsosam hud.

Hur förvarar jag bäst den hemmagjorda peelingen och vad är dess hållbarhet?

Förvara peelingen i en lufttät behållare i ett svalt och mörkt utrymme. Hållbarheten varierar beroende på ingredienserna, men generellt sett bör du använda den inom några veckor för optimal effektivitet. Om din peeling blivit lite hård, kan du bara tillsätta lite olja och blanda runt så blir den mjuk igen. Se till att det inte kommer vatten ner i burken.

Anpassa peelingen för dig

Hur kan jag anpassa peelingen efter min hudtyp?

Om du har torr hud kan du välja en fetare olja som bas, medan personer med fet hud kan använda lättare oljor (tex ett serum). Om du har känslig hud, välj en oparfymerad olja.

Kan jag använda peelingen på andra delar av kroppen än ansiktet?

Absolut, du kan anpassa receptet för att använda peelingen på andra områden som händer, armbågar eller knän. För tex fötterna kan du byta ut florsocker mot vanligt strösocker eller salt. Huden på kroppen är mer tålig än i ansiktet. Tänk på att dekolletage och ansikte är lika tunna.

Är det säkert att använda florsockerpeeling på acnebenägen hud?

Ja, florsockerpeeling är skonsam nog för personer med aknebenägen hud, men var försiktig och undvik att överdriva trycket vid appliceringen.

Kan jag använda florsockerpeeling under graviditet eller om jag ammar?

Generellt sett bör du undvika starka kemikalier, men florsockerpeeling innehåller bara naturliga och milda ingredienser. Därför är det ett säkert alternativ. Var alltid uppmärksam på din hud och använd gärna oparfymerad olja som bas i din peeling.

Kan jag använda florsockerpeeling om jag har eksem eller andra hudåkommor?

Eksem och inflammation i huden gillar inte att bli mer stressad. Jag rekommenderar inte att peela en sådan hud över hudvudtaget. Fokusera hellre på att minska inflammation.

Att ta hand om din hud behöver inte vara komplicerat. Med detta beprövade DIY-recept och våra ekologiska hudvårdsprodukter kan du skämma bort din hud på ett naturligt och hållbart sätt. Låt oss tillsammans fortsätta njuta av 15 år av hudvårdssuccé!

Publicerad den Lämna en kommentar

Yttorr hud – så blir du av med fuktfattig hud

Med vinterns ankomst står många av oss inför den utmaningen att vår hud blir extra känslig och torr. Kylan, blåsten och den torra inomhusluften kan leda till yttorrhet, vilket resulterar i en hud som känns stram och irriterad. Om du har känt av att din hud reagerar på vinterkylan eller om du tidigare har använt för starka hudvårdsprodukter, så är detta inlägg för dig.

Vad är yttorr hud och hur känns det?

En hud som lider av yttorrhet är fuktfattig och behöver extra vård för att återställa hudens skyddande barriär. Yttorr hud kan kännas stram, torr och ibland klia. Den reagerar ofta på temperaturförändringar och kan bli röd och irriterad. Att identifiera yttorrhet kan vara enkelt genom att pressa ihop huden på kinden eller trycka lätt på nästippen – om små linjer bildas, är det ett tecken på yttorrhet. När hudvårdsprodukter har svårt att absorberas av huden, indikerar det oftast yttorrhet. Trots upprepade appliceringar kan det kännas som om produkterna mestadels ligger på ytan och inte tränger in.

Glåmig hud är vanligt på vintern

Yttorr hud uppstår när överhuden, det yttersta lagret av huden (epidermis), blir fuktfattig och uttorkad. Då ser huden lätt glåmig och trist ut. Det kan bero på flera faktorer; felaktig hudvårdsrutin, överanvändning av ämnen som rubbar hudbarriären (tex syror), brist på skyddande och fuktgivande vårdm samt påverkan av yttre element som kallt väder och överdriven exponering för sol. Yttorrhet är ofta en temporär reaktion på dessa faktorer och kan drabba alla hudtyper, oavsett om de är normala, blandade eller feta. Att identifiera och behandla yttorr hud kräver anpassad hudvård för att återställa fuktbalansen och stärka hudens naturliga barriär.

Skillnad mellan yttorr hud och torr hud?

En vanlig fråga vi får är hur man vet om man har en yttorr eller torr hud. Yttorrhet är ett tillfälligt tillstånd som påverkar hudens yta, medan torr hud är en permanent hudtyp med låg talgproduktion och strukturell torrhet i huden. Båda hudtyperna behöver dock återfuktas, och för torr hud är oljebaserad hudvård särskilt viktig.

Oljebaserad Hudvård skyddar hudbarriären

Oljebaserad hudvård är ett effektivt sätt att bekämpa yttorrhet. Oljor hjälper till att återfukta och skydda hudbarriären. Vår ekologiska hudvårdsterapeut och grundare Sara Nomberg har satt ihop ett paket för yttorr hud. Vårt ekologiska hudvårdspaket för känslig och yttorr hud inkluderar:

  • Cleansing Oil Sensitive Skin: En mild rengöringsolja som skonsamt tvättar bort smuts utan att rubba hudens naturliga barriär.
  • Flower Water Lavender: Ett återfuktande ansiktsvatten med lavendel som lugnar och ger fukt utan att irritera den känsligaste huden.
  • Oil Serum Sensitive Skin: Ett fuktgivande serum med antioxidanter för att skydda och vårda huden djupt. Perfekt för att mjukgöra och återfukta.
  • Facial Balm Antioxidant: En vattenfri och skyddande balm rik på antioxidanter som effektivt kapslar in fukten och lämnar huden mjuk och len. Perfekt produkt på vintern för att motverka yttorrhet, det blir som att klä på huden en dunjacka innan du går ut och möter kylan.

Undvik starka rengöringsprodukter

Ett viktigt råd för att hantera yttorr hud är att undvika starka rengöringsprodukter. Löddrande rengöringar bör helst hoppas över, eftersom att du behöver återställa fuktbalansen i din hud. Istället rekommenderar vi att använda mildare alternativ som rengöringsolja. För de som normalt använder syror i toners eller andra produkter, är det bäst att avstå från dem tills huden har återfått sin balans. Genom att anpassa din rengöringsrutin kan du snabbt och effektivt hantera yttorrhet och främja en hälsosam hudbalans.

Hudvårdsrutin för yttorr hud

Följ vår grundares, Sara Nomberg, skräddarsydda hudvårdsrutin:

Fukta ansiktet och massera in Cleansing Oil Sensitive Skin i utåtgående rörelser. Tvätta bort rengöringsoljan med en fuktig rengöringssvamp.

Spraya Flower Water Lavender för att ge extra fukt.

Applicera Oil Serum Sensitive Skin genom att smörja varsamt in ansiktet.

Värm en liten mängd Facial Balm Antioxidant mellan fingertopparna och applicera över ansiktet och under ögonen.

Denna skräddarsydda hudvårdsrutin, tillsammans med våra ekologiska produkter, är utformad för att ge optimal vård för yttorr hud. Ge din hud kärlek och näring med naturens egna botemedel

Varför ekologisk hudvård?

Ekologiska hudvårdsprodukter är ett kärnvärde hos oss på Organics by Sara. De innehåller naturliga ingredienser fria från skadliga kemikalier som kan irritera huden. Dessutom stöder ekologisk hudvård hållbarhet och bidrar till en hälsosammare planet.